top of page

A pihenés nem luxus!

Frissítve: 2019. nov. 29.

A pihenés SZÜKSÉGLET, és nem luxus!


Az emberi szervezet egy igen különleges, csodás organizmus. Minél idősebb vagyok, annál jobban csodálom eme élő szervezetet. Az csak érdekesség, hogy még lélekkel is fel van töltve és ettől annyira egyedi minden egyes ember.


Úgy vagyunk kitalálva, hogy az a sok inger, ami napközben ér, egyszercsak megálljt parancsol, és elmegy feltöltődni, ekkor alszunk. Nagyon nagy szükségünk van arra, hogy megnyomjuk a "kikapcs" gombot, ahogy azt a Mézga Géza sorozatban is mondták. Amúgy érdekes módon Hofi Géza nagyszerű humorista is azt énekelte: " Időnként kell egy kis áramszünet mindenkinek."






Mit is jelent ez a számunkra?


Amikor alszunk, akkor regenerálódunk, tehát az a bizonyos feltöltődés egyszerűen létszükséglet. Alvás nélkül belehalnánk abba, hogy fennt vagyunk. Ezért olyan veszélyes a 24/36/48 órázás bizonyos munkakörökben, mert feborul a normál emberi szükséglet, és ritmus, amire ki vagyunk találva. Pihenésünk azonban nem csak akkor valósulhat meg, ha alszunk, hanem akkor is amikor olyan dologgal töltjük el az időnket, amit szeretünk csinálni. Természetesen akár az edzés is tartozhat ide, ekkor azonban aktív pihenésről beszélünk. Amikor egy forró fürdőt veszünk, belebújunk kedvenc pizsamánkba és előveszünk egy jó könyvet akkor már megvalósul a passzív pihenés. Érezhető, hogy van különbség, de mindkettőnek az a dolga, hogy feltöltsön érzelmileg, akár fizikailag, megéljük az öröm érzetét. Ez esetben olyan hormonok termelődnek, melyek segítik a mindennapjainkat. Hát ezért elengedhtetlen része a pihenés az egészséges életmódnak!


A pihenés nem luxus dolog


A lelkiismeretfurdalás, miszerint más teszi a dolgát, én meg henyélek, mérföldekkel mélyebb problémákat mutat, és semmi köze nincs ahhoz, hogy lusta vagy-e. A lustaság erénytelenség, amikor kiaknázatlanul hagyod belső potenciálodat, és nem mutatod meg lényed fényét, ragyogását. Viszont a lelkiismeretfurdalás, már más. Megint eljutunk ahhoz a dologhoz, hogy mi a fenének hasonlítod össze magad másokkal! Ha Te Katalin vagy, miért akarod Zsuzsival méregetni magad? Tán Te vagy a Zsuzsi? Ja, nem! Akkor? Érted a lényeget? Neked egészen más az életritmusod, a szükséges pihenőidőd. Lehet, Neked egy jó zenét kéne csak hallgatni és elterülni a kanapén, míg Zsuzsinak ugyanakkor ugyanabban a pillanatban egy kiadós, fárasztó edzés! Ne hasonlítgasd magad! Amire Neked szükséged van, az az, hogy figyelj magadra! A belső rezgéseidre! Állj meg, ha már olyan frusztrált vagy, hogy nem tudod élvezni az életedet! Pihenj! És leld meg az örömödet!


Ha nem pihensz:

  • nem leled meg a belső békédet

  • gondolataid sötét árnyoldalának nyitsz utat

  • bedarál a mókuskerék

  • tele leszel megfelelési kényszerrel

  • elveszted önmagaddal a harmóniát

  • nem találod az örömöt okozó tevékenységeket

  • még aludni se fogsz nyugodtan

  • csökken az önbecsülésed, mert képtelen vagy ellátni a dolgaidat, törődni magaddal


Szóval --> PIHENJ!


Keresd meg a módját, mi tölt fel, és ADJ NEKI IDŐT! A pihenést három szinten szükséges elvégezned: lelki, szellemi és fizikai szinten. Amúgy bármilyen furcsa is ez, de ha nem végzel rendszeresen testedzést, akkor igencsak nehéz pihentetni az emberi szervezetet, ugyanis mi mozgásra lettünk kitalálva. Tested nem fog veled együttműködni, ha ezt a szükségletét nem elégíted ki. Tohonya lesz, elhízással, majd különféle mozgásszervi és egyéb elváltozással fog válaszolni Neked. Légy résen, hiszen minden fájdalom, betegség egy jelzés, hogy rossz úton jársz! Törődj a lelkeddel, ápold a kapcsolataidat és pozitív emberek társaságában töltsd a szabadidődet. Mellesleg Te magad ne legyél toxikus gondolatokkal, és érzésekkel feltöltött egyén, mert a végén magadra maradsz, és akkor csodálkozhatsz, hogy nincs hova, kihez beülni egy kávéra. Gyakorold a hálát, hiszen akármilyen nehéz napod is lehet, 100%, hogy van miért hálásnak lenni, ha nem másért, akkor azért, hogy ennek is vége, mert hazaértél. Ne zúdíts minden problémát a szeretteid nyakába, de találd meg a módját, hogy hogyan tudod lerendezni az ügyeidet, bármi is legyen az, illetve megteremteni a stressz levezetését, akár egy edzéssel (!). És igen, aludj eleget, 4-5 óra alvás igen csak kevés! Teremts ennek elegendő időt! Szeresd magad annyira, hogy szerethess másokat és nem hajszolod magad túl, avagy betegségbe! Ha nem is vagy vallásos, akkor is legyen valami belső meditáció, ahol és amikor picit kiüríted a gondolataidat, hogy lehetőséget teremts a kreativitásnak, a pozitív érzelmeknek.


Persze még folytathatnánk... mert ide tartozik az egészséges táplálkozás, és a víz ivása is... De összefoglalva a cikk címe mindent elmond:


A pihenés nem luxus, hanem emberi szükséglet!


 

Eddz velünk online:

Vagy

Jelentkezz be edzéseinkre:

KAKUSEI SE - 2316 Tököl, Akácos út 41. - http://kakusei.booked4.us


19 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page