top of page

Mi az a derék-csípő arány?

Derekunk és csípőnk körméretének aránya. Angolul Waist-hip ratio vagy waist-to-hip ratio, rövidítve WHR)az egyik leggyakrabban alkalmazott mérőszám az elhízás megállapítására és mérésre. Mérd le a dereked, és a csípődet mérőszalaggal. A derékméretet osszuk el a csípő méretével. Ekkor kapunk egy hányadost. Itt még nincs vége, mert ugye a férfiak és a nők nem egyformák (!)

Az elhízás okozta betegségek előrejelzésére korábban a testtömegindexet használták, de újabb kutatások szerint a derék-csípő arány háromszor megbízhatóbb ilyen esetekben. A kutatások szerint az úgynevezett almatestalakúak esetében (akiknél az elhízás inkább centrális, vagyis a derék körül jelentkezik) a betegségek kialakulásának kockázata jóval magasabb, mint az úgynevezett körtetestalakúak esetében, akik inkább perifériásan, a csípőjük körül híznak el. Bár mindkét fajta elhízás egészségügyi kockázatokkal jár, az előbbi a szív- és érrendszeri, míg az utóbbi inkább a mozgásszervi és visszérbetegségek kialakulásának esélyét növeli.





Nők esetében :

  • Normál eset - 0,8 alatti értékek

  • Fokozott kockázat - 0,8-0,85 közötti értékek

  • Jelentősen megnövekedett kockázat - 0,85 feletti értékek

Férfiak esetében:

  • Normál eset - 0,9 alatti értékek

  • Fokozott kockázat - 0,9-1,0 közötti értékek

  • Jelentősen megnövekedett kockázat - 1,0 feletti értékek


Alma típusú elhízásról beszélhetünk, ha az érték magasabb a normálisnál. A jellemző egészségügyi kockázatok ebben az esetben az infarktus, a cukorbetegség, az agyvérzés, illetve a magas vérnyomás.


Körte típusú elhízásról beszélhetünkHa a kapott érték kisebb a normálértéknél. Ez visszérbetegség, illetve egyéb mozgásszervi megbetegedések lehetőségét vázolja fel.



Bár kiváló mutatószám a csípő és derék arány, még sem tökéletes, nem méri pontosan a test zsírtartalmának százalékos arányát, vagy az izom-zsír arányát, mégis alkalmasabb az ideális testsúly megítélésére, és az egészségügyi veszélyeket is pontosabban jelzi, mint például a Test Tömeg Index (TTI).


Bizonyos esetben viszont nem ad megfelelő információt a derék-csípő arány!

Ez pedig akkor van, ha valaki extrém módon elhízott! --> Ha nagy a feneke (látványosan zsíros) és a hasa is rémesen elhízott, akkor ez az arányszám adhat olyan eredményt, hogy 0,8 vagy az alatti, de ettől még egyértelműen elhízott az egyén! Ne csapjuk be magunkat! Egyrészt nézzük meg az embert, a tükröt, és használjunk más mérőszámokat is. De tök őszintén, a szem nem hazudik.


Viszont!

Aki elég sok izmot pakolt magára, és pl. A testtömegindex elhízást mutat, érdemes ezt a mérőszámot is megnézni, ugyanis simán előfordulhat, hogy csak izmos az illető! Nem kell egyből fogyókúrázni. De ha beleesünk nőként a


53 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page