top of page

Intervall edzés és funkcionális edzés

Ha most januárban az újévi fogadalmad betartása miatt elkezdtél keresgélni az interneten a helyi csoportos vagy egyéni edzések között valószínűleg összefutottál a 'funkcionális edzés' kifejezéssel.

Az utóbbi időben egyre felkapottabbá vált és egyre többen használják a 'funkcionális edzést' mint egy edzésforma leírását. De mit is jelent ez valójában? Mitől lesz egy edzés vagy egy gyakorlat funkcionális?


A nagy marketing szöveg ellenére az igazság az, hogy ennek van létjogosultsága és mindenkinek kellene funkcionális edzést csinálnia (mindegy, hogy mit sportol az illető).




A funckionális edzés mindíg célspecifikus!


Nemcsak célspecifikus, hanem az egyén adottságai és képességei határozzák meg. Ez annyit jelent, hogy egy gyakorlat akkor lehet funkcionális, ha igazodik az adott ember céljaihoz és adottságaihoz.

Tehát ami mondjuk egy olimpiára készülő atlétának funkcionális nem biztos, hogy jó és hasznos egy átlag ember számára, aki csak szeretne egy kicsit jobban kinézni, egészséges és energikus maradni.


Ezért ezt a fajta edzéstípus gyakran az alapvető mozgásmintákra épül föl mint: sétálás, guggolás, felvétel, kitörés, felállások, húzások , tolások stb..., hogy az emberek a mindennapi tevékenységeiket energiatakarékosabban és hatékonyabban tujdák végezni.

Tipikusan összetett gyakorlatokat tartalmaz, ami annyit jelent, hogy több izületben történik elmozdulás, több izomcsoport hozza létre a mozdulatot és gyakran a test több síkjában (szagitális, horizontális, transzverzális) történik az elmozdulás. Sok az előre, hátra, oldalra és a rotációs mozgás.

Ennél fogva a funkcionális gyakorlatok összeállítása során kerülendő a gépek használata (kivéve ha a célunkat pl. rehabilitáció segíti) és előtérbe kerülnek a szabad súlyok, instabil felületek és az ún. funkcionális edzéseszközök( trx, vipr, g-flex, és még számtalan eszköz, csak az edző fantáziája szab határt)


Az előnyük ezeknek az eszközöknek és gyakorlatoknak az, hogy több legyet üthetünk velük egy csapásra. Tudatosan felépítve az edzés egyszerre fejlesztik az erőt, állóképességet, koordinációt és a sérülések megelőzésében is nagy szerepet játszanak. Ez nagyon fontos egy átlag ember és bármilyen sportoló számára is.


"A funkiconális edzés alapköve, hogy mozgásmintákat gyakorolj, ne az izmokat edzd."

-Vern Gambetta


Sportóló vagy áltag ember?


Az a helyzet, hogy az alapvető mozgásminták megtalálhatóak a sportban és a mindennapi életünkben is. Gondoljunk csak bele ha valamiért le szeretnénk guggolni, hogy felvegyük vagy egyik polcról szeretnénk átpakolni a másikra esetleg csak költözésnél levinni egy dobozt az emeletől.

Tehát mindenkinek egy kicsit sportolóként kell tekinteni önmagára is.


Egyik nagyon jó tanárom mondta egyszer:


"Az emberi mozgások és a sportágspecifikus mozgások ugyan azokból az alapokból épülnek fel, csak a sportmozgások magasabb inzenzitáson zajlanak."


Hamar elveszítheti az ember a motivációját, ha csak a külsőségek miatt csinálja az edzést. Egy idő után mindenki elér egy platót és a gyors változás, amit az edzések elkezdésekor tapasztaltál alábbhagy. Ilyenkor az sokan úgy gondolják, hogy már nincs értelme, vagy nem hatékony többé az az edzés amit csinálnak. Ez legtöbbször nyilván nem igaz, viszont fontos, hogy ilyenkor is lássuk, érezzük, hogy fejlődünk. Ez megnyilvánulhat abban, hogy több ismétlésre vagyunk képesek az adott intervallban, nagyobb súllyal tudjuk végezni ugyan azt a gyakorlatot vagy akár abban is, hogy hogy a mozgásunk összerendezetteb, szebb és energiatakarékosabb.


Én mindíg azt mondom a tanítványaimnak, hogy ne edzésként, hanem gyakorlásként fogják fel az adtott edzést.

Persze vannak olyan edzések amik nagyon magas intenzitáson zajlanak viszont vannak olyan periódusok is amikor külön figyelmet fordítunk a mozgásminőség javítására is.


Ezek alapján talán már Te is el tudod dönteni, hogy mik a céljaidnak és adottságaidnak megfelelő funkcionális gyakorlatok és, hogy melyik edzésfajtával érheted ez ezt leghatékonyabban.


Ha további segítségre van szükséged szívesen látunk egyéni/csoportos edzéseinken vagy akár online is!


Írta: Fekete Csaba KAKUSEI SE


 

Edzéseink:


27 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page