top of page

Gerincsérv és a stressz kapcsolata

A betegség minden esetben diszharmóniát jelent a testben. Testünk állapota gondolkodásunk megjelenése fizikai síkon.





A gerincsérv lassan népbetegség, és mint olyant érdemes egy kicsit elővenni. Gyakran gondolják azt az emberek, hogy gerincsérvet azért kapták el/meg, mert ők erre hajalmosak. Sokan nem vizsgálják meg, hogy ők maguk mennyire vettek részt a betegség kialakulásában. Tehát nem vizsgálják meg sem az érzelmeiket, sem a gondolkodásukat, és azt végképp nem, hogy esetleg az életmódjukkal hogyan járultak hozzá. A betegség mindig figyelmeztetés a helytelen magatartásra, hogy a szervezet visszaállítsa az elvesztett harmóniát!


Például gerincre nehezedő fizikai terheket könnyebb belátni és elfogadni, mint a lelki terhek után kutakodni.


Ha a gerincre és a porckorongokra eső testi és lelki teher eléri a teherbíró képesség határát, akkor a porckorongokban lévő rostgyűrű nem bírja tovább a terhet és kiszakad. Ilyenkor a porkorong kitüremkedik.


A porckorongok sérvesedése nem akkor kezdődik, amikor a porckorong kiszakad és a kocsonyás mag kitüremkedik, hanem már jóval korábban. Kezdetben még csak kellemetlen érzést, például bizsergést, esetleg enyhe fájdalmat, később azonban már akár bénulást is okozhat. A kisugárzó fájdalom lehet az isiász, ami kisugározhat a lábszáron át egészen a lábfejig, de egy kar zsibbadása is vezethet ide. Nyilván utána kell járni.

Miután sokminden okozhatja a gerincsérvet, de ez a bejegyzés kifejezetten a stresszel való kapcsolatot vizsgálja, nézzük csak meg, hogy mi újság a stresszel?


Az állandó pörgés, túlmunka, túlvállalás hatással van testünkre és lelkünkre egyaránt. Ha túlvállaljuk magunkat, lelkünk egyszerűen pihenésre, megállásra parancsol minket. Például egy gerincsérvvel, hogy az ágyban töltött napok/hetek alatt legyen időnk gondolkodni, esetleg átértékelni életünket. Ha túl sokáig, esetleg gyerekkorból cipeljük a számunkra kellemetlen vagy éppen fájdalmas lelki problémákat, elfojtott érzéseket, akkor azok súlya nagy nyomással lehet magunkra nézve. Ha valaki nem tudja vagy nem akarja megoldani ezeket lelki konfliktus helyzeteket, feldolgozni a kisebb-nagyobb traumákat, akkor teste előbb-utóbb testi tünetekkel fog jelezni. Figyelem! Ha... túlsúly alakul ki, és a nagy súly miatt alakul ki porckorongsérv, akkor is az életmód mellett meg kell vizsgálni a lelki eredetű problémákat, mert majdnem biztos, hogy onnan fúj a szél!!!! Ne becsüljük le a pszichét, életünk et nem csak fizikai síkon éljük, hanem érzelmi síkon is! Nem utolsó sorban gondolkodásunk tesz azzá akik vagyunk.


Gondolkozzunk, hogy hogyan is tudunk magunkon segíteni? Mert ez a legfontosabb! Az orvosok csak enyhíteni tudnak a fájdalmakon, kezeléseket tudnak adni, ami a megállj időszakban van kényszerpihenő alatt! Még műtéttel is tudnak segíteni.... de megoldani olyan helyzetet, amit mi magunk okoztunk, azt nem tudnak. Mindig nézzük a dolgok mögé, és használjuk a szürke állományunkat, ahogy azt Poirot mondaná Agatha Christie regényében.

42 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page