top of page

Ősz - támogassuk az immunrendszerünket


A frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek vitamin- és fitonutriens-tartalmukkal támogatják immunrendszerünket. Szabadidőnkben akár kirándulást is szervezhetünk arra, hogy betakarítsuk az őszi erdő terméseit: csipkebogyót, somot vagy kökényt. A vadrózsa áltermését erdőkben, tisztások szélén, napsütötte domboldalakon lelheted meg. Ősszel, a fagyok előtt, érett állapotban, de még keményen ajánlatos begyűjteni, amikor már érett piros színe van.





A magas C-vitamin tartalmú, A-, B- és K-vitaminban gazdag csipkebogyóból készíthetünk teát vagy lekvárt. Ha a tea mellett döntünk, a termést áztassuk 1-2 órán át langyos vízben, így a C-vitamin biztosan nem bomlik le. A som és a kökény szintén alkalmas lekvár főzésére, ezeket akár keverhetjük is. Számos gyümölcsből levest is főzhetünk: az alma, a körte vagy a birs remekül kiegészítik egymást, a levest pedig fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel fűszerezve, mézzel édesítve tehetjük pikánssá.



Négy evőkanál szárított csipkebogyó körülbelül 300 mg C vitamint tartalmaz. Az immunerősítésen túl a C-vitamin a zsírégetésben is segíthet, mivel szinte az összes zsírbontó folyamatban részt vesz, amellett, hogy vitalizál és élénkít.


A bogyókban található pektin emellett megakadályozza a koleszterin és a zsírok egy részének felszívódását. A csipkebogyó gazdag még B2-vitaminban, fenol vegyületekben, valamint A-, K- és P-vitamint is tartalmaz.


A mellékvesék és máj működését is serkenti, sőt vesekő, vesehomok eltávolítására is használják, de felfázást is gyógyít. Sebeket, fertőzéseket is kezelhetsz csipkebogyóval. A gyenge csontozatúaknak, csontritkulásban szenvedőknek is nagyon ajánlott, mivel erősíti csontokat. A csipkebogyóból nyert olajat a kozmetikai ipar hasznosítja.


 

A Nutrend C vitamin csipkebogyó kivonattal 500 mg-os C vitamin tartalmú tabletta, mely késleltetett felszívódása miatt egyedülálló a piacon. A hozzáadott csipkebogyó kivonatban lévő bioflavonoid-ok pedig tovább erősítik a C vitamin hatását.


9 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page