top of page

Óraátállítás egészségügyi hatásai - Te hogy viseled?

Minden ember a saját belső óráját követi. Ez határozza meg, hogyan éljük napjainkat.





Mi történik, ha átállítják az órát? Ráadásul, mi ezt nem is kértük.

  • felborul az alvás-ébrenlét ciklusa/ritmusa

  • hatással van az egészségre, amíg nem történik meg az alkalmazkodás

  • alvászavar léphet fel

  • fáradtság, hangulatromlás állhat be

  • ingerültség, koncentrációképesség romlása

  • emésztőrendszeri problémák léphetnek fel (pl. étvágytalanság)

Az alkalmazkodás minden ember számára más és más. Van, akinek meg se kottyan, és van aki 2 hét múlva is még szenved tőle. Mindenképpen könnyebb az őszi átállás, ekkor ugyanis "kapunk" 1 órát, de tavasszal ezt el is veszik, és arra rosszabbul reagál a nagyközönség. Bár az őszi átállást is megsínylik egyesek. Többen korábban kelnek, azaz a megszokott időben, és korábban is fáradnak el, és feszenek le. Ez borzasztóan zavaró is lehet bizonyos helyzetekben.


Az óraátállítás extrém helyzetekben pl. autóvezetésben is megjelenik, mint rizikófaktor. A koncentráció csökkenése miatt előbb alakulnak ki balesetveszélyes helyzetek. Ha ilyet tapasztalunk magunkon érdemes esténként, vagy reggelente pár perces meditációt tartani. Igyunk este csipkebogyóteát, vagy vegyünk egy meleg lábfürdőt.


Mindenképpen figyeljünk, hogy hogyan reagálunk az ilyen külső kényszerhelyzetekre, melyek befolyásolják a mindennapi rutinunkat. És ha a fenti tünetek bármelyikét is észleljük, nézzünk magunkba, hogy felismerjük, mire is van szükségünk. Azokat viseli meg az óraátállítás, akik megszokott rendszert vittek életükbe, nekik külön "kínzás" az ilyen kívülről jövő kényszer.


Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését, melyet 2021-ben rendelhetnek el utoljára a tagállamok, ezután arról fognak dönteni, hogy melyik időzónát választják. Nekem most ez egy kicsit kaotikusnak tűnik, mert tételezzük fel, hogy Magyarország marad a téli időszámításnál, Ausztria a nyárinál, az Egyesült királyság megint a nyárinál, de Németország nem, így a megszokott zónák, pl. Londonban mindig 1 órával kevesebb van, ez hogy fog alakulni?


Mindenesetre figyeljük magunkat, és azt hogyan reagálunk ezekre az ingerekre. Próbáljunk figyelni rá, hogy a továbbiakban is elegendő legyen az alvásidő, mert a szervezetünknek iszonyat módon szüksége van rá.


12 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page