top of page

Cukkini oregánóval

Egy egyszerű, de ízletes egytálételt fogunk megosztani most Veled. Nem tartalmaz húst. Ezeket az ételeket akkor kell elővenni, mikor már tele van a bugyrod a hússal, és mégis tápláló, ízletes ételre vágysz.


A cukkini úgy egyébként gazdag vitamin és nyomelemforrás, tehát ne nagyon hagyjuk ki az étrendünkből. Időről időre vegyük elő, csak jól járhatunk vele. Ez az ízletes zöldség egyesíti magában az uborka és a tök minden jótékony tulajdonságát.

A cukkini Nyugat-Indiából származik, és igazán nyertes az, aki rendszeresen fogyasztja. Víztartalma lényegesen kevesebb, de vitamin- és ásványianyag-tartalma jelentősebb az uborkáéhoz képest. Mivel mindig a héjával együtt fogyasztják (alaposan megmosva), ezért nagy mennyiségű védőhatású béta-karotint is tartalmaz. A cukkíni ezenkívül bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, nyákszerű és keserű anyagokat, valamint nyomokban még élettanilag értékes szelént is. A nyákszerű és keserű anyagaival együtt fokozza a bélműködést, a benne található szelén, C-vitamin és béta-karotin pedig kimondottan jó hatással van az immunrendszerre. A cukkiniból készült ételek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek a hasnyálmirigy-károsodás elhárítása után annak regenerálódását segítik elő.



A mellékelt kép az elkészítés folyamatát mutatja be... de tényleg annyira egyszerű, hogy ajánljuk mindenkinek ezt az egészséges ételt.


Hozzávalók:

  • 2 db nagyobb burgonya

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 6 ek olívaolaj

  • 3 db paradicsom

  • 2 db cukkini

  • 1 tk szárított oregánó

  • 5 dkg reszelt parmezán


Elkészítés:

A burgonyát alaposan megmossuk, majd félpuhára főzzük. Hagyjuk kissé kihűlni, meghámozzuk és felkarikázzuk. A hagymát és a fokhagymát is meghámozzuk, majd mindet finomra vágjuk. Felforrósítjuk az olaj felét, majd üvegesre sütjük rajta a hagymákat. A paradicsomot és a cukkinit megmossuk, szárazra töröljük és felkarikázzuk mindet.

A pirított hagymakeveréket olajjal kikent tűzálló tálba simítjuk. A zöldségkarikákat felváltva elrendezzük rajta. Alaposan megsózzuk, megfűszerezzük az oregánóval, majd meghintjük a reszelt parmezánnal. Meglocsoljuk a megmaradt olajjal és 180 fokos sütőben 45 perc alatt aranyszínűre sütjük.


Jó étvágyat kívánunk!


17 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page