top of page

Vállsérülés - gyógytorna

Mai cikkünket is Ti ihlettétek. Környezetemben most valahogy több vállsérüléssel találkoztam, így most erről fogok írni. Sőt kapsz egy gyógytorna programot, melyet felhasználhatsz otthoni átmozgatásra.


Már korábbi cikkünkben is írtuk, hogy sérülés esetén pihentetés a legfontosabb, és hogy lásson orvos. Egy edző sem rendelkezik röntgen szemmel, így fontos kizárni a súlyos traumákat. Bonyolult ízület a váll. 360 fokban mozgatható, és tetszik, vagy sem, de nagyon fontos szerepet tölt be, és ezt csak akkor vesszük észre, vagyis akkor becsüljük meg, mikor baj van.Először is keressünk egy rudat. Ez legtöbbször csak úgy nincs otthon, így megteszi a seprűnyél is, tekerd hát le a seprű fejét, és használd a nyelet a gyakorlatokhoz.


1. kar emelése leengedése rúddal

fogd magad előtt meg kicsit szélesebben, mint a vállad, és emeld fel a karod, majd engedd vissza

Ismételd 10x


2. Rúd forgatása fej körül jobbra/balra

Ismételd 10x

3. Törzscsavarás rúddal. Nyújtott karral fogd meg ismét a rudat, és fordítsd a törzsedet jobbra, balra.4. karkörzés magad előtt + fellendít a kar a magasba - rúd nélkül :)

Ismétlés 10x (5x jobbra-5x balra)


4. mellső középtartás, alkar felfelé behajlítva. Magunk előtt mellkas közepééig (vízszintig) leeresztjük az alkart.

Ismétlés 10x (10-10 mind a két oldalra)
6. Robotintegetés. oldalsó középtartásban a kéz, könyéknél be van hajlítva egyik felfelé, másik lefelé. Integess ebben a pozícióban.

Ismétlés 10x (mindkét pozicióban)


A fenti gyakorlatsort ismételd meg a nap folyamán háromszor, reggel délben este. Természetesen nem merült ki a gyakorlatok száma, de ezzel már sokat tehetsz önmagadért. És természetesen, ha kéred, újabb gyakorlatsort felteszünk. Csak írj bátran emailcímünkre.

149 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page