top of page

Sérüléssel mit kezdjek?

Aranyszabályok sérülés esetén:


Nem gyerekjáték a sérülés. A legapróbbtól a legdurvábbig mindegyikre kellő figyelmet kell szentelni, mert rosszul járhatunk. Úgy egyébként előszeretettel építek be 1-1 gyógytorna elemet az edzéseimbe (Marcsi).


Bármikor, még főzés közben is előfordulhat sportsérülés. Elég, ha valami túl magasan van, vagy túl mélyen. Simán meghúzódhat a hát, a váll. Szóval akármilyen edzettek is vagyunk, bármikor bármi előfordulhat. Rálépsz egy kavicsra, azon meggördül a talpad, és bokaficam alakul ki.


Akármi is történt, egészen biztos lehetsz benne, hogy tehetsz magadért, hogy gyorsabban gyógyuljon. Nagyon fontos, ha nem ismered fel a sérülést, inkább menj el orvoshoz, és nézze meg szakember, hogy pl. törés vagy ficam az aktuális probléma. Ha nincs törés, jellemzően a pihenés jót tesz.


Mit tegyél, ha nincs lehetőséged pihenni?

pl. ficam esetén a fásli, a kineziológiai tapasz, a különböző krémek már enyhítenek a gondodon. Ha hagyod és ráedzel, szinte 100% hogy rontasz a helyzeten és újabb sérülést szenvedsz, vagy rásérülsz. Ha a munka miatt kell melóznod az adott testrésszel, javaslom továbbra is a kíméletes üzemmódot. (Kérj meg mást, hogy emelje meg azt a dobozt, szólj a főnöködnek, hogy el tudod látni a munkádat, de bizonyos feladatokban segítségre szorulsz, legyen ebben a támogatód, és oldjátok meg a helyzetet.)


Mit tegyél, ha edzeni szeretnél?

Az egyik legfontosabb, hogy légy türelmes magaddal! A sérült testrésszel ne végezz munkát! A körülötte lévő izmokkal dolgozhatsz, illetve más testrészre koncentrálva edzhetsz. Egyszerűen ki is hagyhatod azt a feladatot, ami a sérült részre megy. Ez a Te felelősséged, hogy figyelj erre, ha már muszáj edzened, mert érzed, hogy nem bírod tovább mozgás nélkül. pl. Tehetsz egy sétát is edzés helyett, ha fáj a karod, vagy meghúzódott a vállad.


Mit tegyél komoly sérülés esetén?

Ide tartoznak a törések, izomszakadások, stb. Első és legfontosabb: HAGYJ IDŐT A LÁBADOZÁSRA! Kövesd az orvos utasításait, hidd el, együtt fog működni, ha látja, hogy értelmes vagy, és gyógyulni akarsz. A rehabilitáció, rehabilitáció! Járj el gyógytornára, és mikor már javasolják, fokozatosan állj vissza. Nagyon sokan már az orvosi rendelőből akarnak visszajönni edzeni. Lehet, de nem heti 5 edzésre. Kezdd el heti 1 majd heti 2. stb. ahogy annak idején szépen feljöttél, hidd el csakis így érdemes!


És egy apró ficam miatt hagyjak ki edzést?

IGEN, sokkal jobban jársz 1 hét kihagyással, mint agyatlan "én bírom" hozzáállással. A veszély ebben az esetben egy akut sérülés, ami nem múlik el, vagy komolyabb beavatkozást igényel később a türelmetlenséged miatt.


NAGYON FONTOS!

Kérd ki szakember véleményét! Ha az edződ ilyet mond: "Én a Te helyedben már rég elmentem volna dokihoz", vagy, "szerintem menj el masszázsra", vagy "fáslizd be a lábad", vagy "ezt a gyakorlatot hagyd ki", stb., akkor ne légy makacs, valószínű segítségre van szükséged.

35 megtekintés0 hozzászólás

Comentários


bottom of page