top of page

Miért fáj a derekam?



Útmutató derékfájdalomhoz


Ebben a rövid cikkünkben végignézzük, mitől fájhat a derekad, és mit tehetsz, ha felismerted a tüneteidet. Természetesen a személyes konzultációt ez nem pótolja, de szeretnénk, ha tudnád, mikor kell mindenképpen orvoshoz fordulnod, és ezzel szemben mikor van az, hogy megrémülsz, pedig nincs is rá okod.


Izom eredetű derékpanasz


Mi a tünete?

Bizonyos mozdulatokra tompább, de erős fájdalom.Reggel vagy hosszabb mozdulatlanság után nehéz mozogni, de “bejáratódik” és utána enyhülhet.Jól esik előrehajolni.


Mi okozhatja?

Túlerőltetés (pl. nehezet emeltél), túledzés (izomláz), elaludtad, sokat ültél (edzett izmok esetén is ).


Mit érdemes tenned?

Finom medence mozgásokkal járasd be! (Pl. pici oldalra hajlítások, nyújtózkodás fekve, has behúzás-lazítás, fenék szorít- lazítások) Jól eshet a klasszikus cicahát-kutyahát gyakorlat.

Kend be a területet pl. a nálunk is kapható UW Prémium izomlazító krémmel: http://kakusei-sport.unas.hu/UW-Premium-Husito-es-Izomlazito-gel-100ml


Mire számíthatsz?

Pár nap alatt el kellene múlnia.


Myofasciális eredetű fájdalom


Mi a tünete?

Bizonyos mozdulatokra jelentkező élesebb, akár szúrásszerű fájdalom. Ha a fájdalmas terület központját megnyomod, akkor valamilyen irányba sugározhat is.Esetleg lesugárzik a lábadba, de nem vonalszerűen, inkább egy nem konkretizálhatóbb területre. (Pl. a combodba hátra, vagy a karod irányába, akár kihagyva egy területet s a kéz, láb iránya kisebb vagy nagyobb kiterjedésben.)Délutánra, estére lesz rosszabb, általában reggelente alig érzel valamit.Ha sokat ülsz/állsz, akkor rosszabb, ha viszont mozogsz, enyhül. Gyakori még, hogy teljesen rendszertelen a fájdalmad – se napszakhoz, se mozdulathoz nem tudod kötni, jön-megy, ahogy neki tetszik.


Mi okozhatja?

Jellemzően a végletek; túlerőltetés vagy inaktivitás, sokszor a stressz is.


Mit érdemes tenned?

Tartsd melegen a területet! Köss rá egy pulcsit, a munkahelyeden tekerj köré egy plédet! Ne legyen huzatban! Leggyorsabb enyhülést az adott területen létrejött fájós gócpontok (triggerek) lazítása okoz: állj a falnak háttal, és egy kislabdával masszírozd a panaszos területet! Nyújtózkodj – főleg fekve, s közben lélegezz a fájdalmas részekbe! Finoman mozgasd át a területet! (Lsd. fent) Igyál sok folyadékot! (Komolyan vizet!) Tarts B-vitamin kúrát! Komplex B-vitamint keress, amiben metil-folát van! Webáruházunkban itt találod: http://kakusei-sport.unas.hu/B-Complex-60-tabletta-VITA-Nutriversum#page_artdet_tabs


Mire számíthatsz?

Fasciális tünetnél ezt nehezebb megjósolni – attól függ, mi okozta.

Ha túlerőltetted, pihentesd, a lazításra szánd az időd! Így pár nap alatt rendeződnie kellene.

Ha inaktív voltál, finoman kezd el mozgatni, lazítsd a triggereket – ez pár nap alatt enyhíthet rajta. Utána, hogy végleg megszabadulj tőle, és megszüntesd az okot, kezdj el fokozatosan és rendszeresen mozogni!

Ha régen mozogtál, javasoljuk személyi edzésünkön készítsd fel magad a rendszeres, csoportos foglalkozásokra: +36-70-294-5091 telefonszámon tudsz érdeklődni.


Porckorong kopás, sérvesedés


Mi a tünete?

A derekad nagyon fáj – egy 10-es skálán legalább 7-8-as szinten.Jellemzően reggel a legrosszabb, illetve kellemetlen mosogatáskor vagy fogmosáskor tartani a hátad, esetleg tüsszentéskor belenyilallhat a derekadba a fájdalom, s akár az alsó végtag irányába húzódhat (bár ez lehet fasciális is).Előrehajolni maga a pokol – igazából tartasz is ettől a mozdulattól. (Inkább nem veszel fel se zoknit, se cipőt….) Esetleg lesugárzik a lábadba, de VONALSZERŰEN. Meg tudod mutatni konkrétan azt a vonalat. Ehhez társulhat zsibbadás is. (Ritkán vizelet- és széklettartási panasz.)


Mi okozhatja?

A porckorong kopása sajnos előbb-utóbb sokunkat utolérhet. Alkati és életmódbeli kérdés, hogy mikor.

A leggyakoribb oka a helytelen tartás, vagyis sokat ülsz, és azt is túl sokáig, egy helyben.


Mit érdemes tenned?

Figyelj, hogy hogyan tartod magad! (Nem biztos, hogy jó, ha párnákon vagy labdán ülsz! Sőt, ha azon ülsz görbén, az még rosszabb!) Legfontosabb, hogy minél többször, akár 10-20 percenként megszakítsd az ülést! Állj fel, nyújtózz, rázogasd át az izmaidat, vagy magadat, 😉 ami jön magától, csak mozdulj! A fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők hatása ideig-óráig segíthet, de az, ha megérted miért így fáj, akkor könnyebben meg is szüntetheted mindezt! Keress fel egy szakképzett terapeutát, különben nagy eséllyel meg fog ismétlődni! Szedj kurkumát, egyél igazi, hosszan főtt csontlevest, ezek gyulladáscsökkentő hatásúak!

Ha folyamatos a  zsibbadásod, esetleg járás nehezítettség, funkció kiesés, vagy vizelet/széklettartási gondod van, azonnal fordulj szakorvoshoz!


Mire számíthatsz?

A nemszteroid gyulladáscsökkentők enyhítik az akut panaszt, de a kiváltó okot nem biztos, hogy megszüntetik. Egy enyhébb porckorong kiboltosulás 1-2 hét alatt rendeződik akár magától is. Ám van hogy nem, s a szakszerű segítség nélkül egy rossz mozdulatra bármikor kiújulhat/romolhat a helyzet.


//Kérlek, vedd figyelembe, hogy ez a lista messze nem teljes! A Te testedben Te vagy a főnök, ezért fontos, hogy értsd, mi miért és hogyan történik benned! Ez a cikk azért született, hogy ne félj ezektől a tünetektől – mindegyikkel érdemes megtanulnod bánni. Ha segítségre van szükséged, bátran keress minket, hiszen csak személyes konzultáció után tudunk felelősséget vállalni a panaszaid javulásáért!


Forrás: mozgasfilozofia.hu


19 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page