top of page

Miért akadályozom magam mégis?

Adott egy nap, benne egy átlagos ember. Hazaér, leteszi magát, a táskáját... kicsit megpihen. Te jó ég! Este fél 10! Kipakol. Kezébe akad egy tábla csoki, letör egy darabot. Igazából nem akar mást, csak elszopogatni egy kockát. Mire feleszmél a gondolataiból, már hiányzik 2 csík csokoládé. Hogy tehettem ezt? Jön a lelkiismeret furdalás... pedig tényleg igyekszem odafigyelni a táplálkozásra.





A fenti szösszenet csak egy példa arra, hogyan szabotáljuk magunkat akaratunkon kívül. Bizony az akarat kevés, mert nem társul hozzá egy megvalósítási terv, hogy az az étkezés tényleg olyan legyen, amilyennek akarjuk. Mit teheteünk? Hogyan ismerhetjük fel a dolgot?


Első és legfontosabb dolog, hogy észrevegyük mi történik, lássuk, jegyzeteljük, mikor vagyunk kiszolgáltatott állapotban, különösen érzelmileg. A fenti példa, egy fáradt nap végéről szól. Ezt kell észrevenni, és azt, hogy automatikusan falunk. Így jutalmazzuk magunkat, ha már más nincs. Ha ezt megragadtuk, lehet rajta segíteni különböző technikákkal, taktikákkal, de önmagunk vizsgálata nélkül nem fogunk sehova se eljutni.


Többen teszik a következőt:

  • Kemény edzésen vesznek részt, szétedzik magukat, sőt azon is túl, de mikor a kajáról van szó, egyszerűen nem működnek. Nem hogy egészségesen nem táplálkoznak, hanem össze-vissza mindent, ami a kezük ügyébe kerül. Így nem hogy péksütivel indulunk , nem figyelve, hogy miből készül, folytatjuk a sort chips, kóla, sör, és büntetlenül minden jöhet. Kisebb tor kutyafüle, amit beviszünk, és akkor csodálkozunk, hogy az edzés nem végzi el a dolgát! Hogy végezni, ha az emésztőrendszer szét van terhelve, és a test mással sincs elfoglalva, mint hogy valahogy feldolgozza azt a sok sz.... amit beviszel.


  • Fordítva is meg szokott történni. Addig éhezteti magát, és nem ad elég táplálékot a testnek, amíg az reagál. Diétáznak azok, akiknek nincs rá szükségük, elfogy a mellük nők esetében, vékony, alultáplált lesz, legyen férfi, vagy nő az illető. Annyi izom se marad, hogy egy könnyű edzést végigcsináljon, izomláza lesz, ha pár kilómétert sétál. Tapasztalat! Ne akarja azt hinni senki, hogy ez nem valós probléma!


Mindegy honnan vizsgáljuk meg a dolgot, a fentebb felsoroltak mindegyike az önszabotázs valamelyik formája. Az illető akaratlanul teremt olyan helyzeteket, amelyek meg fogják őt akadályozni abban, hogy sikeresek legyenek, azaz ne érjék el a céljukat.


Adunk egy kis löketet, hogy könnyebben átlendülj a nehézségeken, de tudod, amíg magadat nem hozod rendbe, és nem tárod fel belső titkaidat magad előtt (korlátozó hiedelmeidet), addig csak kapirgálod a felszínt. A legtöbb ezért az, ha megismered önmagad, de itt egy kis trükk, ami segíthet.



Csinálj emlékeztetőket, helyezd el a környezetedben. (pl. hűtő, post it, karkötő, nyaklánc, extrém esetben tetoválás, stb.)


Gyakorlat:

Most arra kérünk, ha az a legnagyobb problémád, hogy nem érsz oda edzésre, a következőt tedd. Vegyél elő egy A/4-es papírlapot, írd fel rá nagy betűkkel RENDSZERESEN EDZEK MINDENNAP, alá zárójelben --> a megoldásaim. Utána minimum 20 megoldást sorolj fel, amit tehetsz ebben az ügyben.


Minden nap reggel és este olvasd el 1 hónapon keresztül.... nem fogod elhinni, de azon kapod magad, hogy egyszercsak végrehajtod azokat, amik ahhoz kellenek, hogy rendszeresen edz!


Sok sikert!


Tudod, ha elakadsz, keress bennünket! Mindenkinek válaszolunk!

11 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page