top of page

Miért szeretjük a (kakusei) tabatát? - Fekete Csabi tollából



Miért szeretjük a (kakusei) tabatát? - 4 indok


  1. egyszerű A módszer titka az egyszerűségében rejlik, a gyakorlatokat könnyű elsajátítani amiket később fokozatosan nehezítve, a terhelés pontos adagolásával érhetjük el a kívánt eredményeket. Az ingersűrűség és az intenzitás növelésével a pihenőidő variálásával egyszerűen, könnyedén tervezhetjük az edzéseket amely által a fokozatos fejlődés és sikerélmény sem marad el.

  2. hatékony Amint az előbb említettük a hatékonyság titka az egyszerűségében rejlik. Kezdők, sportmúlttal nem rendelkezők könnyedén elsajátíthatják a gyakorlatokat viszont a gyakorlatokat teljesen egyénre lehet szabni, ezért a tapasztaltabbak a régebb óta sportolók is bőven találnak benne kihívást ha a saját szintjüknek megfelelően végzik a gyakorlatokat. A fizikai képességek fejlesztésében csak úgy mint a zsírégetésben hatékony módszer. A magas intenzitású intervall terhelés miatt sokkal több zsírt éget el a szervezet, mint a közepes intenzitású folyamatos kardió edzéssel, emellett az állóképességet is hatékonyabban fejleszti, amit kísérlettel bizonyítottak. A kísérlet során 6 héten keresztül heti 5 edzéssel a Tabata módszert alkalmazók 14 %-os aerob kapacitás növekedést és 28 %-os anaerob kapacitásnövekedést produkáltak. Ugyanezen idő alatt a 70 %-os intenzitású aerob tipusú edzéssel mindössze 9,5 %-os fejlődés volt kimutatható az aerob kapacitás területén és gyakorlatilag nem volt változás az anaerob területen. A számok magukért beszélnek.

  3. sokoldalúan fejleszt Sokoldalúság rejlik az edzésekben. Erő-állóképesség, dinamika, stb. Nem is kell ragozni.

  4. izgalmas Annyi a variációs lehetőség, hogy nehéz megunni. Beépíthetőek funkcionális elemek, és a gyakorlatok variációi szinte kifogyhatatlanok. Szóval szuper egy edzés ez! :)

Ha szeretnéd kipróbálni ezt az izgalmas edzésfajtát, nálunk megteheted:

2 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page