top of page

Miért fáj a derekam?Útmutató derékfájdalomhoz


Ebben a rövid cikkünkben végignézzük, mitől fájhat a derekad, és mit tehetsz, ha felismerted a tüneteidet. Természetesen a személyes konzultációt ez nem pótolja, de szeretnénk, ha tudnád, mikor kell mindenképpen orvoshoz fordulnod, és ezzel szemben mikor van az, hogy megrémülsz, pedig nincs is rá okod.


Izom eredetű derékpanasz


Mi a tünete?

Bizonyos mozdulatokra tompább, de erős fájdalom.Reggel vagy hosszabb mozdulatlanság után nehéz mozogni, de “bejáratódik” és utána enyhülhet.Jól esik előrehajolni.


Mi okozhatja?

Túlerőltetés (pl. nehezet emeltél), túledzés (izomláz), elaludtad, sokat ültél (edzett izmok esetén is ).


Mit érdemes tenned?

Finom medence mozgásokkal járasd be! (Pl. pici oldalra hajlítások, nyújtózkodás fekve, has behúzás-lazítás, fenék szorít- lazítások) Jól eshet a klasszikus cicahát-kutyahát gyakorlat.

Kend be a területet pl. a nálunk is kapható UW Prémium izomlazító krémmel: http://kakusei-sport.unas.hu/UW-Premium-Husito-es-Izomlazito-gel-100ml


Mire számíthatsz?

Pár nap alatt el kellene múlnia.


Myofasciális eredetű fájdalom


Mi a tünete?

Bizonyos mozdulatokra jelentkező élesebb, akár szúrásszerű fájdalom. Ha a fájdalmas terület központját megnyomod, akkor valamilyen irányba sugározhat is.Esetleg lesugárzik a lábadba, de nem vonalszerűen, inkább egy nem konkretizálhatóbb területre. (Pl. a combodba hátra, vagy a karod irányába, akár kihagyva egy területet s a kéz, láb iránya kisebb vagy nagyobb kiterjedésben.)Délutánra, estére lesz rosszabb, általában reggelente alig érzel valamit.Ha sokat ülsz/állsz, akkor rosszabb, ha viszont mozogsz, enyhül. Gyakori még, hogy teljesen rendszertelen a fájdalmad – se napszakhoz, se mozdulathoz nem tudod kötni, jön-megy, ahogy neki tetszik.


Mi okozhatja?

Jellemzően a végletek; túlerőltetés vagy inaktivitás, sokszor a stressz is.


Mit érdemes tenned?

Tartsd melegen a területet! Köss rá egy pulcsit, a munkahelyeden tekerj köré egy plédet! Ne legyen huzatban! Leggyorsabb enyhülést az adott területen létrejött fájós gócpontok (triggerek) lazítása okoz: állj a falnak háttal, és egy kislabdával masszírozd a panaszos területet! Nyújtózkodj – főleg fekve, s közben lélegezz a fájdalmas részekbe! Finoman mozgasd át a területet! (Lsd. fent) Igyál sok folyadékot! (Komolyan vizet!) Tarts B-vitamin kúrát! Komplex B-vitamint keress, amiben metil-folát van! Webáruházunkban itt találod: http://kakusei-sport.unas.hu/B-Complex-60-tabletta-VITA-Nutriversum#page_artdet_tabs


Mire számíthatsz?

Fasciális tünetnél ezt nehezebb megjósolni – attól függ, mi okozta.

Ha túlerőltetted, pihentesd, a lazításra szánd az időd! Így pár nap alatt rendeződnie kellene.