top of page

Mentálisan maradj egészséges

Rengeteg munkavállaló már most is otthoni távmunkában dolgozik, és ez várhatóan hetekig kitart még. Ez új helyzet nagyon sok munkavállalónak, de azoknak is akik eddig 1-2 napot otthonról dolgozhattak. Nem elég, hogy a gyermek/ek otthon maradt, az otthonléttel számos új feladat jött, hiszen mindenki otthon van, mindenki szeretne főtt kaját, és mindenki szereti a rendet.... de mellette a munkahelyen is helyt kére állni, hiszen munkaidő van. Mit csináljunk, hogy ne őrüljünk meg a sok feladattól, ami ránk zúdul?


Nem csak anyagilag, és fizikailag, hanem lelkileg is megterhelő ez az időszak sok munkavállaló, és vállalkozó számára legyen az férfi vagy nő. Négy fal közé "szorítás" mindenkit megvisel,mentálisan is fel kell vértezniük magukat. Nézzük meg, hogyan is maradhatunk mentálisan épek?


A munkahely, iskola, edzőterem, stb. szociális színtér, ott érljük életünk egy részét, érintkezünk emberekkel, kötjük a barátságokat. Mindezt átmenetileg elvesztettük. Megterhelő-e mentálisan? Naná! Belegondolunk... és máris látjuk azokat a problémákat, amikor ugyanazon a gépen kellene a gyereknek online távoktatásban lennie, és a család többi tagjának home officeban dolgozni. Na és az idősebb korosztály, aki "csak" tudta kezelni azt az 1-2 programot, de egy egész cég biztosította a technikai hátteret, beállításokat, programokat, rendszergazdát, most meg mindent neki kell csinálmi. Na de hogyan, ha nem ért hozzá! Reális stresszforrás! Naná! És akkor mi van, ha valaki már el is vesztette a munkahelyét, a másiknak kell egyedül helyt állnia, hogy meglegyen a betevő.... Ja, és ott van anyuka, ne sétájon, mert rá a legveszélyesebb a jelenlegi helyzet. Már-már beleőrül a ember, ha csak a frusztrációkat nézzük! Hogyan élhetjük át, hogy mentálisan épek maradjunk?


Először is a káoszból rendet kell teremteni. Kialakítani egy új napi rutint, ahol ugyanúgy meg van a maga rendje annak, mikor dolgozunk, eszünk, gyereket nevelünk, edzünk. Erre azért van szükség, mert elménknek szüksége van egy kialakított rendre, amihez tud alkalmazkodni, ami segíti a helyzetben való eligazodást, és segít lenyugodni.


Célszerű a lakásban kialakítani egy dolgozó sarkot, szobát, ahol valóban tudunk normálisan helyt állni a körülményekhez képest. Ki lehet használni, hogy otthon a család, ezért ebédelhetnek együtt, ami akár közelebb is hozhatja egymáshoz a családtagokat. Fontos azonban, hogy hagyjuk a gyerekeket, párunkat egy kicsit egyedül is.


Mindenkinek szüksége van rá, hogy egy kicsit magába forduljon.

Fontos az edzettségi szint megőrzése, nem sétálunk a munkahelyünkre jelelnleg 1 métert se, nem igazán lépcsőzünk az irodaházban, de a tanítónéni se cirkál a folyosón. Szóval edzeni kell! Nagyon fontos, hiszen az egészségmegőrzés egyik formája. Az edzés hatásairól már sokat cikkeztünk, most csak annyit mondunk, hogy a stressz levezetésében nagyon sok szerepe van, az edzettségi szint megtartására szükségünk van, hogy fizikálisan is bíjuk az ebbéli megterhelést, és az az 1 óra, amit magunkra fordítunk, mentálisan is segít. Szóval nincs kifogás, edzeni kell!!!


Használjuk a technika csodáit, cseteljünk a barátainkkal, kollégáinkkal, hívjuk fel rokonainkat. Lehet, hogy a személyes találkozó most nem okos dolog, de van más módja is az érintkezéseknek, használjuk! Az elszigetelődés, izoláltság nem visz előre minket, de másokat sem. A kedvünk is jobb lesz, ha ezt megtesszük, figyeljünk magunkra, és másokra ezen a területen is!


Nagyon fontos ebben a helyzetben is, ha családban élünk, egymásért vagyunk felelősek! Ne várjuk el, hogy valaki viszi a hátán az egészet! Segytsünk egymásnak, egymásért. Érdemes kialakítani, mikor ki dolgozik, addig a másik van otthon, még akkor is, ha a munka "csak" egy dolgozósarkot jelent. Igenis várjuk el azokat a dolgokat a gyerekektől, amit meg tudnak csinálni, ugyanez vonatkozik a párunkra is! Nem magatehetetlen senki, sőt, bármilyen furcsa, a suliban is egyedül esznek, isznak, le kell pakolniuk maguk után az étkezőasztalt, le kell vinni a szemetet ott is. Egy párkapcsolatban mind a két fél a munkahelyén saját önálló életet él, otthon is képes felelősségteljesen beszálni a buliba, hogy a családi együttlét működjön. Nincs kivétel! A szülő nem rabszolga! Egymásért egyformán felelősek vagyunk! Érdemes ezt is átbeszélni, mikor ki mit csinál.


Nem utolsó sorban, hagyjunk időt a feltöltődésre! Igen az egyik módja az edzés, de az edzés egyben egészségmegőrzés is. Ugyanide tartozik, hogy álljunk meg egy kicsit a nap folyamán, tűzzünk ki egy időpontot akár reggel, akár este, amikor mi magunkkal vagyunk. Könyvet olvasunk, filmet nézünk, zenét hallgatunk, kézimunkázunk, meditálunk, stb. ami jól esik a lelkünknek. Szükségünk van rá!


Tartsuk be a feni ajánlásokat, hogy a kormány által javasolt "MINDENKI MARADJON OTTHON" tanács ne az őrületbe kergessen minket! Mentálisan is szükséges egészségesnek maradni ebben a helyzetben. Nem kell naphosszat a TV-t, vagy az internetet bújni, hogy jajj, mi lesz velünk. A jelenlegi helyzet teli van kihívásokkal, el is kaphatjuk a vírust, az különösen megterhelő lehet, de amíg "csak" az a dolgunk, hogy maradjunk otthon, tegyük ezt meg egymásért! A helyzet nem kilátástalan akkor se, ha valami nehézségünk akadt. Lehet ez egy elvesztett munkahely, vagy karantén. Vigyázzunk az egészségünkre, ha sikerül, még a koronavírus által okozott megbetegedés is megúszható. Gondoljunk rá, milyen veszélyes annak, aki más betegséggel is küzd, neki 100-szorosan okoz problémát, tehát ne generáljunk felesleges veszélyeket ezzel kapcsolatban. Mindenkinek van olyan rokona ismerőse, aki rákból gyógyult, asztmás, vagy más állandó betegséggel él együtt. Rájuk kell vigyáznunk, és felelősségteljesen viselkednünk. Új munkehelyet lehet találni, és helyrehozni, ha anyagilag rossz helyzetbe kerültünk. Egy vállalkozó mehet csődbe, de indíthat új vállalkozást is. Ez a kialakult helyzet átmeneti, ezt mentálisan is rakjuk bele a fejünkbe! Akár mantraként is ismételjük! Hogy milyen hosszan fog tartani, rajtunk is múlik. Tehát nem rettegve, hanem odafigyelve a jelenlegi helyzetre alakítsuk ki a napirendünket, és gondoskodjunk magunkról, családunkról!

 

Általános napi multivitamin étrend-kiegészítő tabletta vitaminokkal és ásványi anyagokkal A-tól Z-ig.

Napi két tabletta fogyasztása biztosítja a szervezetünk számára szükséges vitamin és ásványi anyag bevitelt az év 365 napján. A megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátottság szerepet játszik az immunrendszer és az idegrendszer egészséges működésében, illetve a vitalitás és a szellemi teljesítőképesség megőrzésében is.

  • 13 féle vitamin

  • 11 féle ásványi anyag

  • Praktikus ( 1 havi) kiszerelés

  • Fantasztikus ár/érték arány
2 290 Ft

Akció: 1 790 Ft40 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page