top of page

Magyarország az elhízottak élvonalába tartozik Európában

Sajnos a fenti cím lesújtó, mégis igaz. Alapvetően elhízott a társadalom, miközben vannak olyan földrészek, ahol mindennapi az éhezés, a háború.
Az elhízás mértékét az úgynevezett BMI testtömeg-index alapján számítják, amely a magasság és a testsúly adataiból levezetett arányszám. 25-ös érték felett a BMI index túlsúlyt mutat, 30 fölött pedig kórosan elhízottnak számít valaki. Ha valaki jár rendszeresen pulmonológián vezetik ezt az adatot is, pedig tudjuk, hogy nem a testtömegindex a legjobb mutató, sokkal pontosabb adatot ad a testzsírszázalék.


Óriási mértéket ölt az olyan mozgásszervi problémák aránya, amely az elhízás miatt alakul ki. Ez ellen viszont a kormány nem igazán tud fellépni. Nincs rá eszköze, nincs rá kapacitása, nincs rá kidolgozott programja. Természetesen vannak kezdeményezések, de nem tud hatékonyan fellépni a problémával szemben. Létezik a mindennapos testnevelés , mint a fiatalabb generáció átnevelésének eszköze, de aki valaha is beszélgetett szülővel, az tudja, hogy vagy nincs megtartva a tesi óra, vagy őrült gyakorlatokon keresztül akarják a kamasz , szemtelen, neveletlen gyerekeket megregulázni. Mindez sikertelen, hiszen fogja magát, és nem öltözik át, a becsületesebbje, de nem sportoló pedig ilyen tesi órán lesérül, és hónapokig fizikóterápiára jár sportolás helyett. A megoldást mi sem tudjuk, de holisztikus módszerrel a teljes egyént kéne figyelembe venni, életkori sajátosságát, és megfelelő szakmai hozzáállással kell a jövő nemzedékét nevelni, és megtartani az egészségét az aktív munkavállalóknak. Ez mindnyájunk érdeke!

Sok beteg például abszolút nem fogja fel, hogyha fogyna, avagy tovább fogyna, sokkal könnyebb lenne a mozgás, panaszai csökkennének, ízületei meghálálnák, mozgatórendszere jobban működne. Gyakran halljuk, hogy jót tenne a testsúlycsökkentés, de nem lehet felírni receptre a mozgást. Vajon miért nem? Vajon, ha felírnák, akkor csinálnák az emberek? Mert baleset után a rehabilitációt általában végigcsinálják, infarktus után a rehabilitációt végigcsinálják... Tehát, ha már baj van, akkor csinálják. Vajon nem elég baj az, hogy pl. fáj a térde valakinek? Nem elég baj, hogy nem tud 1 km-t gyalogolni? Nem elég nagy baj, hogy nem tud felülni a hasi zsírpárnától?


Mai stresszes világunkban önmagunk elhanyagolása trendinek mutatkozik. Rendszeresen halljuk a szülőktől, hogy arra már nincs ideje, hogy lemenjen edzeni. Idősebb korosztály pedig folyton azt hangoztatja, dolgoztam már eleget, holott az emberi test mozgásra lett kitalálva! Ez nem azt jelenti, hogy pihenni tilos, de azt igen, hogy kutya kötelességünk testünk karbantartása! A harmónia nem csak úgy legyen jelen az életünkben, hogy szép a környezet, az autó, a gyerek, a férfi, a nő mellettünk, hanem harmónia legyen bennünk, legbelül. Adjuk meg a testünknek, ami kell. Adjuk meg a szükséges testmozgást, olyat, ami egész testre hat, ne csak egyoldalút. Gondoljunk csak bele, aki íróasztal mögött napi 10-12 órában nyomja a számítógépen a munkáját, kiszolgálja az ügyfeleit. Vajon mennyit dolgozik a lába, és hogy be van merevedve a válla? De igazán mindegy, mert egy tanár felsőteste meg nincs dolgoztatva, egy gipszkartonszerelő, meg folyton felfelé egyféle mozdulatot ismételget... tehát nincs kivétel!

A kulcs a mi kezünkben van! Viselkedjünk felnőttként, és törődjünk azzal az emberrel is, akivel össze vagyunk zárva 24 órán keresztül! AZAZ TÖRŐDJÜNK MAGUNKKAL!!!!


Ha rendszeresen szeretnél edzeni velünk, ajánljuk online edzéseinket (klikk a képre):12 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page