top of page

Keserny, az meg mi a fene?

Keserny egy régi magyar név, így nevezték a magnéziumot. Mégpedig azért mert több vegyülete is kesernyés ízű. A mai cikk témája is ez, a Magnézium.


Szoktál görcsölni? Fáradtsággal hogy állsz? Vagy inkább ingerült vagy?


Mindegyik kérdésre lehet az a válasz, hogy magnéziumhiányban szenvedsz. Különösen, ha igazából indok nélkül ugrasz mindenre, az azt jelzi, hogy a stressztűrő képességed igazán a béka feneke alatt van.


A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amelyre szüksége van a szervezetünknek. Nem csak a stressztűrő képességgel lehet baj, egyéb jelek is vannak. Ilyen a fentebb említett görcsök, melyek mozgás közben szinte váratlanul jelennek meg rendszerességet mutatva. Szintén magnéziumhiány állhat a háttérben, ha hiába próbálunk koncentrálni, egyszerűen nem megy. Ha reggelente visszahúz az ágy, mert fáradtnak érezzük magunkat, de éjszaka még sem tudunk rendesen pihenni.


Ilyenkor fontos, hogy egyéb okból fellépő hasonló tüneteket mindenképp zárjuk ki, és figyeljünk rá, hogy megfelelő tápanyagokkal támogassuk a szervezetünket, azaz kerüljük a vitamin, és ásványi anyag hiányos állapotokat.


A magnézium több, mint 300 enzim működéséhez szükséges, csontjaink, fogaink alkotóeleme, elősegíti az ér falainak rugalmasságát és nem utolsó sorban a sejtek energiatermelő folyamataiban is részt vesz, elengedhetetlen a szív, az izomzat és az idegrendszer működéséhez. Ezért a stresszes életmód, a nagyobb fizikai igénybevétel mind-mind a szervezet magnéziumigényét növeli. Azzal sem segítünk, ha mozgásszegény életmódot élünk, vagy alkoholizálunk, és a terhesség, szoptatás ideje alatt is megnő a magnézium iránti szükségletünk. Szóval fontos alkotóelem!


Figyelembe kell venni, hogy a fiataloknak sokkal jobb a magnézium felszívódása, mint az idősebb embertársainké, és sajnos egyes antibiotikumok, hasmenések, bélbetegségek is okozhatnak magnéziumhiányt.Tehát a változatos, egészséges étrend kialakítása valóban támogatja a szervezet jó működését, és elkerülhető vele a vitamin, vagy ásványi anyaghiányos állapotok. Vannak olyan élethelyzetek, betegségek, mikor nagyobb mennyiségű magnéziumbevitelre van szükségünk. Ide tartoznak a sportolók, különösen az élsportolók. Ezért figyeljünk, hogy vannak-e lábgörcsök, és ezek milyen helyzetben, milyen gyakran jönnek elő. Ezekben a helyzetekben ajánlott, hogy pótoljuk, és elegendő magnéziumot vigyünk be a szervezetünkbe. És sajnos ide tartoznak a fentebb említett bélproblémákkal rendelkezők is. A magnézium megfelelő pótlásáról elsősorban a táplálkozás során kell gondoskodnunk, de megnövekedett igény esetén magnéziumkészítmények szedését is érdemes fontolóra vennünk.


Milyen ételek tartalmaznak magnéziumot?

  • leveles zöldségek (spenót, sóska, kelkáposzta)

  • hüvelyesek (bab, borsó)

  • teljes kiőrlésű gabonák

  • olajos magvak (tökmag, dió, mogyoró, mandula, kakaó)

  • egyéb táplálékok (banán, avokádó, tonhal, lazac, makréla


 

Webáruházunkban kapható:

 


24 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page