top of page

Izomvesztés nélkül fogyhatsz és fiatalos maradhatsz

HIIT edzés, avagy Magas intenzitású, intervallum edzés.





De miért ilyn népszerű? Miért szeretik ez edzők? És tényleg be van bizonyítva a hatékonysága?


"Gyakorlatilag bármilyen mozgást végezhetsz HIIT módszer alapján. Vegyük a futást, vagy kocogást. (Ha kardio futó gépen csinálod még látványosabb lesz az eredmény). A szokásos reggeli kocogásunkat végezhetjük úgy is, hogy a nyugdíjasoknak való 7-8 km/órás sebesség helyett sétálunk 5-6 km/órával, majd sprintelünk 1 percet (12-15 km/óra), majd megint 2 perc szünet. A kalória felhasználás kb. a duplája lesz, így fogyókúrához sokkal hatékonyabb. Ráadásul kevesebb idő kell hozzá és változatosabb is.


HIIT edzés mik az előnyei?

  • Időspórolás. Elsőnek egyértelműen az időt vehetjük. 15 perc kőkemény HIIT edzés felér 1 óra tv előtti aerobikkal. Spóroltál 25 percet.. Hátránya, hogy időhiány miatt nem lehet egy napot sem elsumákolni. Pl. nyaralás alatt is simán végezhető.

  • Ég a zsír, ég a zsír! egy normál kardió edzésnél általában 50% a felhasznált kalóriák zsírból égetése, a HIIT alatt ez csak 25% körüli. No, de 5x annyi az elégetett kalória, így több jön le a zsírból is. Ráadásul felpörgeti az anyagcserét, így ésszerű diéta mellett égeti tovább is a felesleget.

  • Robbanékonyság. Alapvetően addig csináljuk, amíg már nem kapunk levegőt. És még egy kicsit tovább, de ezt már edző segítségével! Utána viszont megint pihenünk, aztán újrakezdjük. A szívünkés a szervezetünk megtanul magasabb tempón dolgozni, ami aztán a normál mozgásban is érezhető teljesítmény emelkedést okoz. Pl. pár hétz után ha felülsz a bringára, meg fogsz lepődni menyivel jobban megy a tekerés.

  • Olcsó. Rajtad kívül gyakorlatilag semmi nem kell hozzá, így a sportcipőn és ruhán kívül más befektetést nem igényel. Persze érdemes lemenni egy edzőterembe, ha meg tudod engedni magadnak, hiszen ott sokkal hatékonyabb az edzés és vannak szakemberek, akik a motiváción kívül a helyes gyakorlat végzést is koordinálják.

  • Izomvesztés nélkül fogyhatsz és fiatalos maradsz. A begyorsult ritmus miatt a szervezet könnyebben nyúl a zsírtartalékokhoz, ha betartod a pihenőket. Persze fehérjét be kell vinni a szervezetbe és amúgy is alaposan oda kell figyelni az étkezésre, ha elkezdesz sportolni. Éppen emiatt különösen ajánlott súlyzós edzés mellé, hiszen így nem a nehezen felépített izmaidat veszíted, hanem a felesleges zsírt. Mellékhatása, hogy megnövekszik a növekedési hormon a szervezetünkben, ami megint extra kalóriákat éget, emellett valóban fiatalít. " - szakaszt szó szerint a fitnesfiesta.hu oldalról kölcsönöztük

Saját tapasztalataink karate edzésekbe beépítve:

A fentieken túl teljesítményfokozást értünk el, ez azt jelenti, hogy az edzéseket tanítványaink jobban bírták, így terhelhetőbbek voltak. Nem beszélve arról, hogy ez eredményesebb versenyzést is adott. Először 2016-ban építettük be a versenyzői edzésekbe. Látványos volt a különbség. Aztán különböző továbbképzések hatására még tudatosabb volt a felkészülés, majd 2019-ben visszatért hozzánk fiatal edzőnk, aki teljesen átalakította a versenyfelkészülésünket megtartva az addig jól működő eszközöket, és elhagyva, ami már nem támogatta azt. A mai napig használjuk különösen az alapozó szakaszokban. Vissza-, visszatérve hozzá, mert sok időt, fáradtságot spórolunk, és kiválóan kiegészíti az edzésünket.


Saját tapasztalat egyéb edzéseink kialakításánál:

Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy olyan edzéseket adjunk tanítványainknak, melyek valóban hatékonyak. Tulajdonképpen ez motivált minket, mikor önálló edzésként is meghirdettük a KAKUSEI Tabata/HIIT edzéseket. Láttuk, hogy az ilyen-olyan edzések nem adnak olyan fizikai állóképességet, amely az egészséges hétköznapokat támogatta volna. Hát hozzányúltunk ahhoz, ami működött a karatésoknál. Az edzést kiegészítettük funkcionális edzések elemeivel, gerinctréning elemekkel, és nem utolsó sorban olyan nyújtással, amely a lélekre is hat. Természetesen edzők és edzők között van különbség, de jellegét tekintve ezt a vonalat képviseli mindenki, aki nálunk, velünk edz. Tehát az egyik alapelv az volt, hogy hatékony legyen, a másik, ha más edzést nem csinál a tanyítvány (nincs más sportcél), akkor is teljesértékű komlex edzést kapjon, amely a teljes testre kiterjed, és nem utolsó sorban az egészségét támogassa.


Bizonyítékok:

Először Peter Coe, a világhírű atléta Sebastian Coe édesapja alkalmazta fia felkészítésekor. Az ő eredményességét látva beszállt a német Woldemar Gerschler és a svéd Pe-Olof Astrand. Az ifjabb Coe végül 200 méteres sprinteket futott 30 mp pihenőkkel a felkészülése alatt. A megosztott videót érdemes végignézni, mert élő egyenes adásban bizonyított az olimpikon az 1980-as olimpián.


Másik legalább ilyen híres felkészülés Tabata Izumi professzor nevéhez fűződik, aki a japán gyorskorcsolya válogatott felkészülését segítette az általa alkalmazott módszerrel, a 20 mp munka, 10 mp szünetek beiktatásával.


Azóta a fitness ipar, az élsport, az amatőr sport is számtalan változatát használja, mert kiváló módszer, ha valaki meg szeretné őrizni az izomzatát, de növelni akarja az állóképességét , és erejét, hiszen ezek az edzések megerőltetőek, és az erő bizonyos szegmensét rettentően fejlesztik. Nyilván a klasszikus értelemben vett erőt legjobban a súlyzós edzésekkel lehet elérni, tehát ne keverjük a szezont a fazonnal, de például egy testépítőnek kiváló kiegészítő edzése lehet egy HIIT edzés. Szóval szeretjük, alkalmazzuk, és hirdetjük a módszert.



Ha szeretnél velünk edzeni, csatlakozz hozzánk online, vagy csoportos edzéseinken:





61 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page