top of page

Gyorsaság és az azzal kapcsolatos igazság

Sokszor jöttök azzal edzésen, hogy én nem vagyok elég gyors, én ezt nem tudom ilyen gyorsan csinálni, sosem voltam valami gyors. Gondoltuk, akkor egy kicsit megmagyarázzuk a gyorsasággal kapcsolatos dolgokat .

A gyorsaság a mozgások adott feltételek melletti nagy sebességű végrehajtását jelenti.


A gyorsaság fajtái:

  • mozgásgyorsaság (lokomotorikus gyorsaság)

  • gyorserő

  • gyorsasági állóképesség

  • reakciógyorsaság

  • helyzetgyorsaság

Mozgásgyorsaság az, amikor ciklikus mozgáskor az ember a lehető leggyorsabban halad előre. A maximális sebességet úgy érhetjük el, hogy előtte maximálisan felgyorsulunk. pl. futószámok


Gyorserő a nyugalmi helyzetből indul ki, azt nézzük, milyen erővel indul. Ez teszi lehetővé nagy ellenállások legyőzését. (pl. elrugaszkodás, dobás, ugrás, stb. Sportágak, ahol jelentős: bírkózás, atlétikában ugró, dobó számok, harcművészetek, súlyemelés, súlylökés, stb.)


Gyorsasági állóképesség a maximális, vagy ahhoz közeli gyorsaságon hosszabban tartó izommunka. (Sportjátékok: foci, kézilabda, stb.)


Reakciógyorsaságnak két fajtája van, az egyszerű és összetett. Reakció gyorsaságról beszélünk, mikor jelekre történik az indulás, vagy valamilyen válaszreakciót várunk bizonyos helyzetekre. Egyszerű reakciógyorsaság történik például a rajtoknál futó versenyszámoknál, de a Forma1-ben is erről beszélünk az indulásnál. Összetett reakciógyorsságról beszélünk például a vívóknál, harcművészeteknél, támadásokra begyakorolt válaszok előhívásakor. Például egy kapusnál is igen fontos tulajdonság a reakciógyorsaság.


Helyzetgyorsaság a kreatív versenyzők sajátja. Azonnali gyors válasz egy szituációra. Az jó ebben, aki gyorsan érzékel, gyorsan dönt, és gyorsan cselekszik. Fejlesztése változatos minél több gondolkodást késztető gyakorlatok alkalmazása, kombinációk beillesztése a gyakorlatokba. (szinte az összes sportág valamilyen szinten használja.)


Csak röviden, mert nem akarunk kiselőadást tartani. De higgyétek el, hogy ebből a pár gyorsaságból kizárt dolog, hogy egyikkel se rendelkezel. Úgyhogy edződet ne akard átverni, mert úgy se fog menni.


Szép napot, jó edzéseket kívánunk!


Edzéseinket itt találod: www.tabataworld.net/edzesek18 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page