top of page

Egészséges munkavállaló

Már többször céloztunk rá, és jelentettük ki, hogy az egészséged Neked és családodnak a legfontosabb. Van itt azonban egy másik tényező, a munkahely, és azzal a kapcsolatod.

Egy munkahelynek nagy tudású, energikus, célokért dolgozni tudó és akaró munkavállaló kell, aki neki hasznot termel, vagy időt spórol meg. Ez puszta számok kérdése, ugyanis a munkavállaló költség, ráadásul nem is kicsi. A munkáltató terhei akkor nőnek, ha már dolgozni sem képes a munkavállaló. Ugyanez elmondható a munkavállalóról is, hiszen, ha nem tud dolgozni, csökken a bevétele, és növekszik a kiadása a kezelések miatt. --> MINDKÉT FÉL ÉRDEKE, HOGY EGÉSZSÉGES LEGYEN A MUNKAVÁLLALÓ.


A magyar lakosság egészségügyi mutatói az európai régióval szemben alacsonyak, így nagyon fontos, hogy ezzel a témával foglalkozzunk.


Kiemelt terület a túl nagy pszichés terhelés, a frusztráció, a stressz. Elemi érdeke lenne egy munkahelynek ezek csökkentése, vagy a stresszcsökkentő technikákat tantíttassa, támogatása. Itt azért arra nem térünk ki, hogy a munka jó szervezésével ez a stressz alacsonyabb lenne. Tehát a mentális egészség ugyanolyan fontos, mint a testi egészség.

Másik nagy terület az ülőmunkát végzők munkahelyi ártalmai. Ide tartozik a nyaki merevség, gerincbetegségek egy része, derékfájdalmak, anyagcsere problémák.

Szintén nagy terület a fizikai munkát végzőknél a térdbetegségek kialakulása, a rossz emelés következtében kialakuló gerinc és derékfájdalmak, valamint vállfájdalmak azoknál, akik fej fölötti munkákkal foglalkoznak.

A regeneráció, a gyógytorna fontos lenne ezeken a területeken, mégis kevés olyan helyről hallunk, hogy a munkáltató rendelkezik egészségprogrammal, pedig kiváló szakemberek vannak Magyarországon, és csak gondoljunk bele, ahogy létezik karbantartói költség, szánhatnánk hasonló összeget a munkavállalók karbantartására is.

Egyébként a rossz étkezési szokások egy része is azért alakul ki egyes személyek esetében, mert olyan munkakörülményei vannak, hogy nem tud nyugodt körülmények között elfogyasztani egy csésze kávét, nemhogy 2 fogásos ebédet.

Említenünk szükséges az elhízást, mint kísérő tünetet. Ez az előbb említett helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód következménye. Ezen nem tudunk változtatni plusz túlórák kiadásával, vállalásával. Mint említettük elemi érdek mindkét félnek a regenerálódás, a pihenés. A pihenés egyik formája az aktív pihenés, amikor is számunkra kedvelt mozgásfajtát gyakorolhatjuk. Idő hiányában senki nem fog lemenni edzeni, épp ezért fontos, hogy a munkahely megteremtse annak a lehetőségét, hogy sportolhasson valaki, vagy támogassa a sportolást. Ez preventív jellegű kiadás lehetne, mert drágább táppénzen tartani egy olyan munkaerőt, aki már nem képes dolgozni, és nem hoz hasznot a vállalatnak.

Mit tanácsolunk?


Te aki munkavállaló vagy, vigyázz az egészségedre, élj egészségesen, mozogj eleget, és szakíts időt a családodra, a pihenésre.


Ha Te munkáltató is vagy, találd ki annak a módját, hogyan tudnád a munkatársaidat ösztönözni, hogy az egészséges életmód mellett döntsenek.

Mi magunk rendszeresen segítjük a munkatársainkat, hogy rendszeresen edzenek, egészséges életmódot folytassanak, ÉS nem utolsó sorban együttműködünk azokkal a cégekkel, intézményekkel, akik igényt tartanak a munkahelyi sport, és egészségfenntartásra. Szívesen csinálunk felméréseket, sport, és egészségnapokat. Ha Téged ez érint, nyugodtan keress bennünket.


Összefoglalva foglalkozz az egészségeddel, őrizd meg, mert akkor leszel értékes munkaerő, és akkor tudod úgy eltartani a családodat, ahogy azt Te megálmodtad!
3 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page