top of page

EDZÉS KÁNIKULÁBAN – NÉGY ARANYSZABÁLY


Mivel tudjuk, hogy sokan vagytok, akik ebben a kibírhatatlan hőségben is lementek edzeni – hiszen az élet nem áll meg – így helyén való, ha lefektetünk pár szabályt erre vonatkozóan. Mi ugyanis azt szeretnénk, hogy az edzést ép bőrrel meg is ússzátok. Amikor ekkora hőség van, akkor ugyanis nem kockázatmentes a dolog!
Minden mozdulatra elkezdesz izzadni. Este alig bírsz aludni. A kaját nem kívánod. Levert vagy, fáradékony, és kedvetlen. Igen, ezek a kánikula velejárói. De Te tudod, hogy itt az edzés ideje, és ilyenkor nincs apelláta, menni kell és nyomni, hiszen ha megállsz, a fejlődésednek is lőttek, szóval muszáj nyomni, keményen, mint mindig.... Vagy mégsem?

Első szabály: óvatosan! Azaz, tudomásul kell venni, hogy nem most van itt az ideje a csúcsok megdöntésének, és az ultrahárdkór edzéseknek. Egy légkondi nélküli teremben egész egyszerűen túlzott terhelést ró a szervezetedre az, ha ilyen rekkenő hőségben – kb 36-38 fok van kint amikor írom e sorokat – nekiállsz keménykedni. Menj le a terembe, mozgasd át magat, ilyenkor tudsz picit odafigyelni az átlagosnál jobban az izmaid munkájára, fejleszd az agy-izom kapcsolatot, próbáld meg megérezni az eddig megérezhetetlennek tűnő gyakorlatokat, esetleg próbálj ki új gyakorlatokat – tehát egy csomó dolgot meg tudsz tenni ilyen időben is, de kérlek, ne most akard megmutatni, hogy te vagy a faszagyerek a teremben. Egyszer elmúlik ez a kibírhatatlan hőség, majd akkor lehet emberkedni, ha ez kell az egódnak, vagy egyszerűen, ha szeretsz „halálig” edzeni. De most nem ennek van itt az ideje!

Második szabály: hidratálj! Ezzel talán nem lesz probléma, hiszen ki ne kívánná a hektónyi folyadékot ebben az időben, nem igaz? Edzés közben alapvető fontosságú, hogy óránként egy liter folyadék lemenjen ilyenkor, de nap közben se nagyon állj meg 4-5 liter alatt. Mindig nyisd és zárd a napot 0,5 liter folyadék elfogyasztásával. Edzés előtt egy órával is igyál meg egy liter folyadékot, valamint további fél litert kb 20 perccel előtte. Ez pont az edzés előtti energizáló beszedésének az időpontja egyébként, bár itt jegyezzük meg, hogy a pörgető hatású stimulánsokkal sem árt csínján bánni ilyen körülmények között. Válassz inkább egy olyan terméket, amiben nincsenek pörgető hatású stimulánsok. Ha nem tudtál aznap eleget inni, inkább neki se kezdj az edzésnek. Hamar dehidratált állapotba kerülhetsz, és felborul a szervezeted hőháztartása. Ez 20 percnél is rövidebb idő alatt bekövetkezhet ebben a melegben! Ha nem iszol eleget, az önmagában nagyon veszélyes ilyen időben, de ha még edzel is rá, azzal csak tetézed a dolgot.

Harmadik szabály: turbózd a vizet! Legalábbis edzés közben. Ilyen melegben fokozottan izzadsz, és nagyobb mennyiségű ásványi anyagot, elektrolitokat is veszíthetsz az izzadáson keresztül. Érdemes megfontolni egy olyan hipotóniás italkészítmény fogyasztását, amivel a víz mellett ezeket az elektrolitokat pótolhatod. Számos termék közül választhatsz. Továbbra sem javasoljuk súlyzós edzés közben túl sok cukor fogyasztását, így olyan terméket válassz, melynek fogyasztásával elsősorban az ásványi anyagok kerülnek pótlásra. Állóképességi, hosszabb távú terhelés esetén azonban a magasabb szénhidráttartalmú izotóniás italok kerülhetnek előtérbe, persze ésszerű keretek között, nem meghaladva a 8%-os koncentrációt. 6-8%-os koncentrációjú termékeket érdemes használni ilyenkor.

Negyedik szabály: óvatosan a koffeinnel! Bizony, ahogyan azt említettük korábban, a koffein, és a többi vízhajtó hatású stimuláns anyag használata ilyen körülmények között nem javasolt. Tudjuk, szar ügy, pont, amikor valami lórúgásra vágysz, ami kimozdít ebből a tunya hangulatból, de ha az egészséged is fontos, akkor most inkább hanyagold ezeket. Elég vizet veszítesz magadtól is, nem kell ezt még fokozni! Négy egyszerű szabály. Igazság szerint egyiket sem nehéz betartani. Talán a legnehezebb saját magad kordában tartása lesz az edzéseiden. Hidd el azonban, többet nyersz ezzel, mint amennyit hiszel, hogy veszítesz, és hosszú távon azzal jársz jobban, ha most észnél vagy!


Forrás: shop.builder.hu

36 megtekintés0 hozzászólás