top of page

Borsópörkölt - húsmentesen

Egy jó kis receptötletet osztunk meg. Mert hús nélkül is lehet fehérjetartalma a választott ételnek.


Fehérjeforrásként nem csak a hús jöhet szóba, ezt már több ízben írtuk. Kiváló fehérjeforrások a hüvelyesek. Ebbe a kategóriába tartozik az összes bab, borsó, lencse, ráadásul magas a rosttartalmuk és még egészséges szénhidrátok is egyben. Szóval nem egy rossz választás. Mi emberek ezeket a forrásokat felhasználva saját fehérjeszerkezetet állítunk elő. A bevitt táplálékot elemeire bontjuk (aminosavakra) és abból új fehérjét állítunk elő. A fehérjéknek fontos szerepük van a szövetépítésben (izmok, szövetek), a vízmegkötésben, a sav-bázis egyensúly szabályozásában. Ezen kívül számos anyag alkotórészei és több vegyület képződéséhez is szükségesek.


A borsó feltehetőleg a Himalája árnyékából, Észak-Nyugat India síkságairól származik. Botanikailag ez a lágyszárú növény. - írja az edenkert.hu Teljesen őszintén, erről fogalmam se volt, amíg nem olvastam utána. 😁


Tudtátok-e? 100g borsóban 40 mcg C-vitamin van.


Egyébként segíti a szívműködést, magas a rosttartalma, stabilizálja a vérnyomást, tartalmaz egyebek mellett még K vitamint is. Szóval ha tehetjük, ne hagyjuk ki az étrendünkből a borsót.


Borsópörkölt


Hozzávalók:


  • 0,5 - 1 kg zöldborsó

  • kisebb fej vöröshagyma

  • ízlés szerint paradicsom, paprika (hegyes csípős is lehet)

  • só, fűszerek

  • étolaj / zsír

Elkészítés:

Csinálj pörköltalapot pont úgy ahogy szoktad, ugyanazokat az ízeket használd, amit szeret a család. Ha elkészült, helyezd be az alapba a borsót. Negyedóra, 20 perc alatt összefő minden. Tálalhatod amivel szeretitek.,én ezúttal tésztával tálaltam, de jó hozzá, tarhonya, vagy rizs. Gyors, egyszerű és finom!

Egészségetekre!😁

22 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page