top of page

Bemelegítés fontossága

Frissítve: 2019. aug. 17.

Nagyon fontos alapszabály, amiről még mindig sokan megfeledkeznek, hogy sose kezdjünk neki az edzésnek bemelegítés nélkül.





Nem sajnálhatod rá az időt!

Rossz hozzáállás, hogy majd az első pár mozdulat bemelegít. Van olyan trend, ahol így kezdik a bemelegítést, de szakember nélkül azt hinni, hogy Te már túlképzett vagy ezen a területen, meg különben is csak megy az idő, legfeljebb lazábban csinálom. Nem, nem, és nem!


Tudjátok a Forma1-ben is van felvezető autó... ha úgy áll a dolog. Az edzésnek is kell, hogy legyen egy íve, és az a bemelegítő gyakorlatsorral induljon. Tested meghálálja a törődést, sokkal nagyobb teljesítményre vagy képes egy jó bemelegítést követően. Nem utolsó sorban a hideg izmok, ízületek sérülésnek vannak kitéve bemelegítés nélkül. Nem hinném, hogy ez a célod!


Bemelegítés szakaszait szépen megtanították az edzőképzés alatt, így nem is ezzel untatnálak, de azzal igen, hogy ne himihumi 5 perces semmilyen bemelegítést válassz. Fokozatosan terheld, és mozgasd át magad. Aranyszabály: nagy izmok, ízületek teljes átmozgatása addig, amíg meleged nem lesz, de rendesen.


A bemelegítés nem helyettesíthető semmivel!


A tested, szervezeted át fog állni a nyugalmi helyzetből a terheléses állapotba. Akkor csinálod jól, ha előkészti az izom-, ízületi-, szív és ér-, ideg- és energiaszolgáltató rendszert, valamint az érzékszerveinket is a terhelésre, melynek ki fogjuk tenni őket.


Mindig az általános bemelegítéssel kezdjük, ahol figyelembe vesszük a környezetet is. Például nagyon nem mindegy, hogy jégkorcsolyázol utána, vagy jógázol, mert azon kívül, hogy más speciális elemet is be kell tegyél a bemelegítés végére, egyértelmű, hogy az egyikhez kellemes hőmérséklet társul, a másikat általában jégcsarnokban, vagy hidegben tudod űzni.


Összesítve:

Kérlek ne hagyd el a bemelegítést edzés előtt. Mozgasd át az egész testet, juttasd el a nyugodt állapotból az edzésre kész állapotba. Addig tartson, ameddig nem érzed, hogy meleged van, és kérj segítséget szakembertől, ez a legbiztosabb módja, hogy holnap is tudj edzésre menni. Tudtad-e, hogy vannak bemelegítő krémek?

Ezek nem helyettesítik a bemelegítést, de segítenek azt hatékonyabbá tenni. A bemelegítő krémek azzal segítenek, hogy fokozzák a vérkeringést, amire az izmoknak a fokozottabb igénybevétel miatt szükségük van (nagyobb vérellátás).


Áruházunkban kapható bemelegítőkrém:







26 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page