top of page

A "skinny fat jelenség"

Vitalzone.hu-ról átvett változtatások nélküli cikk


Egy ideje megjelet a skinny fat szószerkezet a fitness világában, amit valaki nagyon találóan "zsíros csontváznak" fordított. De miről is van szó?




Mit takar a skinny fat jelenség?

Az már egy ideje egyértelmű, hogy a kilók mit sem számítanak a fitt testek világában: a cél egy normális testzsír-százalék, egy figyelemre méltó izomzat és természetesen a jó (és folyamatosan javuló) teljesítmény elérése.

áEzért is fontos beszélni a „zsíros csontvázakról” vagyis azokról, akik ugyan látszatra nem nagydarabok, sőt, talán kifejezetten vékonyak, azonban a testösszetételük egyáltalán nem ideális, a fittségi szintjük pedig rossz. Kétféle módon válhatunk zsíros csontvázzá.


Az alapvetően vékony testalkatúak közül néhány úgy érzik: mentesülnek a sport és táplálkozás témaköre alól, hiszen őket ez nem érinti. Nagyon hibás hozzáállás, mert az ülőéletmód, a rossz táplálkozás és az évek nagyon is meghozzák a „gyümölcsüket!” Egyszerűen, ami ma feszes-karcsú, az néhány év elteltével és a lustaságnak köszönhetően plöttyedt-vékony lesz…


2. Az agyonkoplalt test

A másik módja a „skinny fat” test elérésének az esztelen koplalás: ha ugyanis a felépített diéta&edzés kombináció helyett a koplalást választjuk, akkor nemcsak zsírtól, de nagy mértékben izomtól is megszabadulunk! Az eredmény tehát nem egy karcsúbb és feszesebb forma (mint a diéta & edzés kombinációja esetében), hanem egy vékonyabb, de puhányabb forma.


Szóval akár eredetileg is vékony alkattal rendelkezünk, akár épp most karcsúsodnánk, a sportot és ésszerű étkezést nem lehet megspórolni! A lényeg, hogy ne kilókban gondolkozzunk, hanem ideális testösszetételben: egy normál értékű testzsír-százalékban, egy jó (és fejlődő) izomtömegben, jó állapotú csontokban, kellő erőnlétben és jó állóképességben gondolkozzunk!





Sokszor előfordul (és ez mérhető is!), hogy egy nagyobb darabnak tűnő egyén sokkal feszesebb, kerekebb formákkal rendelkezik, vonzóbb, energikusabb, erősebb, a testösszetétel adatai és fittségei tesztjei kedvezőbbek, mint egy látszólag karcsúbb társáé.


Szóval edzésre és tudatosságra fel! ☺ Magunkhoz képest fejlődjünk!

91 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page