top of page

A napsütés áldásos hatásai

Imádom a tavaszt. Itt ülök a nappaliban, és áldottnak érzem magam. Szeretem, ahogy a fény játszik... ahogy átszűrődik a nap sugara a szobába és beragyogja azt. Ezek a pillanatok, melyeket soha senki nem vehet el tőlünk, amire emlékezni fogunk mindig egész életünkben.

Ebben az áldásos pillanatokban szoktam kilépni a teraszra, és eltekinteni a tájra. Imádom.




A nap süt és én fürdetem az arcomat, kortyolgatva a kávémat. Remek érzés. Tudtad-e, hogy a napsütésnek igenis áldásos hatása van, nem csak pszichésen tud feltölteni egy-egy ilyen pillanat, hanem kémiai folyamatok is beindulnak. Ha elegendő időt töltünk a szabadban, a fény hatására D vitamintermelésünk beindul.

A D vitamin jelentős szerepet játszik a csontképzési folyamatokban. Ne értsük félre a természetet, és ne higgyük azt, hogy egy felnőttnek nincs szüksége a napfényre, és a szabadban eltöltött időre. Ez nem csak a kisgyermekek privilégiuma. Sokszor gondolkodunk furcsán, félretéve a józan eszünket. Tudjuk, hogy a gyerekeket ki kell vinni a levegőre, mert egészséges, de nem gondoljuk, hogy mi magunknak is szükségünk van a feltöltődésre. Vajon miért?


A D vitamin szerepet játszik abban is, hogy értékes ásványi anyagok megfelelően tudjanak felszívódni. A D vitamin nem csak a csontok fejlődéséhez és azok működéséhez nélkülözhetetlen, hanem a foszfor és a kálcium hasznosulásához is. Az utóbbi idők kutatásai azt mutatják, hogy a szervezet immunfolyamataiban is részt vesz a D vitamin. Egyébként zsírban oldódik, mely a szervezetben tárolódik, és ki ne hagyjuk, az allergiás asztma, és ekcéma megelőzésében is segíthet a D vitamin.

Így azt kell mondanunk, hogy igencsak fontos, hogy megfelelő mennyiségben jusson be a szervezetbe.


Saját tapasztalatom (Marcs.i), hogy mikor először csináltam D vitamin kúrát, azon a télen elkerült az influenza. Ezt lehet szerencsének is felfogni, de ezt megismételtem újra és újra. Így egészen biztos, hogy az influenza jellegű megbetegedések az én esetemben csökkentek. Amúgy a magyar lakosság is küzd D vitamin hiánnyal, ráadásul a szakemberek ezt 95%-ra tartják. Azért ez elég magas szám!


A D vitaminhiányt csontsűrűség méréssel és laboratóriumi vizsgálatokkal tudják megállapítani.


Mi azt javasoljuk, hogy minden nap legalább fél órát töltsetek a levegőn. NAPPAL, mert tudjuk, hogy bizony van kötetek, akik nem átlagos munkaidő-beosztásban dolgoztok.


Egyébként a D vitamin hiánya ma már csontritkulásban mutatkozik meg leginkább, de el kell mondanunk, hogy a csont sűrűségének csökkenése már mindig egy előrehaladott állapotot jelent, így igazán komolyan kell venni a helyzetet.


D vitamint tartalmazó ételek:

  • lazac, halak, gomba, tojássárgája, máj, tej, étcsokoládé, joghurt, sajtok, olajos magvak


Életmódváltó programunk 2019.04.01-től fog indulni újra. Klikkelj a képre, ha érdekel.



18 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page