top of page

A csalán - nekünk csodaszer (ödéma kezelése)

A csalán útszélén, erdőben, parszélen növő gizgaz... Ja de még sem! Igazi csodaszer ez a növény! És bármennyire is furcsa, van, aki termeszti is.


Csodaszer, mert számos jótékony hatása van az emberi szervezetre. Salaktalanít, méregtelenít, tisztítja az érrendszert, jót tesz a gyomornak, gyulladást csökkent, vizelethajtó hatású, stb.
Ma a csalán egyik kiváló hatását fogjuk körbejárni, mert az anyagcsere folyamatokra is jótékonyan hat. Ismert az immunrendszerre gyakorolt hatása is, szinte minden allergiásnak csökkentek a tünetei, ha csalánteát ivott. Én magam (Marcsi) mikor nagyon kijön az allergiám, ,indig csinálok egy hetes csalántea kúrát, mert mindig jobban vagyok tőle. Szóval ne hagyjátok ki.


De valóban jó a vizesedésre? A hirtelen bekövetkező ödémásodásra?


Az ödéma lényege, hogy a szervezet szükségtelenül felhalmozza a kötőszövetben a vizet. Ekkor püffedt lesz a bőr, és ha az ujjunkkal benyomjuk, ott marad a nyoma egy darabig a bőrön. Lehet-e ezen segíteni a csalán teával?


Mi most a házi praktikákat vesszük elő, ami nem pótolja az orvosi kivizsgálást, de otthon megpróbáhatunk első körben segíteni saját magunkon, ha ez hirtelen lép fel, és nem állandósult problémáról van szó.


Nagyon egyszerű kis praktika, ha gyermekláncfűből, vagy csalánból főzünk teát, és azt kortyolgatjuk. Ha elindul a víz kifelé, akkor csak egy egyszerű kis blokk okozta a gondot a szervezetben, és nincs szükség orvosi segítségre. Ugyanilyen hatású lehet a petrezselyem is. Tegyünk 1 csomag petrezselymet a turmixgépünkbe, plusz egy pohár víz, alaposan turmixoljuk össze, és élvezzük a hatását.


Egyébként azt is érdemes megfigyelni, hogy minek a hatása a vizesedés: pl. jobban sóztunk aznap, vagy kevesebbet ittunk, mind a kettő azon kívül, hogy butaság, okozhatja a vizesedést. Sajnos szív és veseelégtelenség is lehetséges, ezért érdemes figyelni magunkat, és jegyzetelni, mikor jön ki, azaz minek a hatására vizesedünk.


Első körben igyunk egy csalánteát, nézzük meg, van-e hatása. Lehet csak ennyi kell, hogy beindtsuk a folyamatot. Ha ez nem elég igyuk 1 hétig, de akkor már naplózzuk, hogy mi történik, hogy az orvosnak be tudjunk számolni a dologról, segítve a munkáját. És ha pár napon belül nem múlik el, menjünk orvoshoz, és kérjük a segítségét. A szervezetünk így jelez, hogy valami gond van, ugyanis a csalántea nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség esetén kialakuló ödéma esetén.


Viszont kiválóan alkalmas arra, hogy a vérből kihajtsa a húgysavat, vértisztító hatása révén. És köszvény, izületi bántalmak esetén is rendkívül jó, mert például az ízületben felhalmozodó vizesedés esetén is segít kihajtani a felesleges vizet.


Egyébként a csalán vasat és más vitaminokat is tartalmaz, ezért jó választás, ha alkalomszerűen színesítjük az étkezésünket vele tea, vagy egyéb formában.

69 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page