top of page

7 stresszűző étel

Mai rohanó világunkban könnyen jelentjük ki, hogy stresszesek vagyunk. De vajon mit jelent ez a szó?

A stressz eredetileg egy orvosi kifejezés. Azt jelenti, hogy szervezeted nem specifikus választ ad az ingerekre. Mai értelemben olyan leterheltséget jelent, amikor szervezeted egymás utáni vagy egy állandó negatív inger miatt folyamatos feszültség alatt áll.


Egy ilyen helyzetben az emberek egy része nem eszik, és ezzel okoz magának bajt, a másik része pedig azonnal enni kezd. Lássuk be, egyik sem jó.


Mit tegyünk, mikor úgy reagálunk, hogy muszáj enni? Mik azok az egészséges ételek, amiket ezekben a helyzetekben ehetünk? Illetve tanácsosabb lenne enni?
  1. Nassolj dióféléket és magvakat A stressz ki tudja meríteni a B-vitamin raktárakat és a diófélék, magvak ezt segítenek pótolni, ugyanakkor magas magnéziumszinttel is rendelkeznek, mely ismerten nyugtatja az idegeket.

  2. Piros paprika Bár a citrusfélék ugranak be mindenkinek, ha magas C-vitamin tartalmú élelmiszerre kell gondolni, ám a piros paprika kétszer annyi C-vitamint tartalmaz. A magas C-vitamin bevitel csökkenti a kortizol szintjét és segít a megküzdési folyamatokat.

  3. Tengeri halak heti 2x Az omega-3 zsírsavak hasznát nem lehet eléggé hangsúlyozni és a legjobb természetes források a tengeri halak. Tanulmányok bizonyítják, hogy az omega-3 rendszeres bevitele csökkenti a szorongást, a depressziót és a gyulladásos folyamatokat a szervezetben.

  4. Spenót A zöld leveles zöldségek szintén magas magnézium tartalommal rendelkeznek. Azok, akiknek alacsony a szervezetében a magnézium szint, hajlamosabbak emelkedett CRP-re (gyulladásos fehérje) és emiatt nagyobb eséllyel esnek depresszióba stresszes hatások következtében.

  5. Zabkása Egy meleg, mondhatni nyugtató étel, amely a szerotonin termelését serkenti. Ez egy olyan anyag, amely a hangulatot és az alvást is szabályozza. Fontos, hogy javarészt komplex szénhidrátokat fogyassz, amelyek magas rosttartalommal rendelkeznek, így nem váltanak ki hirtelen vércukor emelkedést.

  6. Étcsokoládé Ha csokira vágysz, amikor nem vagy jó passzban, akkor egyél bátran, de nem mindegy, hogy milyet. Legalább 70%-os kakaótartalommal kell, hogy rendelkezzen. Ez segíteni fog a kortizol (stressz hormon) szint csökkentésében.

  7. Szürcsölj teát Válassz olyan gyógynövény teákat, amelyek nem tartalmaznak koffeint, mert azzal csak ronthatsz a helyzeten. Jó választás a citromfű, levendula, orbáncfű, kamilla vagy ezek keveréke.
6 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page