top of page

5 csapda - pedig azt hiszed, helyesen táplálkozol

Frissítve: 2019. okt. 5.

Mai cikkünk 5 olyan csapdát ír le, melyek a reklámok hatására alakultak ki első sorban.


Mindenki szeretne helyesen táplálkozni, és senki se szeretne addig enni, amíg kövér nem lesz. Nem ismerek olyan egyént, aki direkt teszi ezt, az már más téma, hogy pszichésen hogyan is nyírjuk ki magunkat a helytelen táplálkozással.




Na de lássuk azt az 5 féle módot, amikor is azt hiszed, hogy jól döntöttél, mikor ezeket teszed be a kosaradba:


1. Salátaöntetek

OK, a saláta egészséges, de különösen a készen vásárolt öntetek különböző tartósítószerek, és ízfokozók tartalmával már jócskán túl lőttünk a célon. A saláták legalkalmasabb öntetei a hidegen sajtolt olajok, joghurtokból készült házi, otthoni elkészítésű verziói. Mert valóban sok, hasznos ásványianyag, vitamin kerül be a szervezetbe a saláták fogyasztásával, de kerüljük az egészségtelen dresszingek vásárlását. 1-2 perc alatt szuper kis öntetet tudunk varázsolni. Ne kényelmesedjünk el ennyire.


2. Koktélok

Egy kellemes társaságban észre se vesszük, ha 1-2 koktéllal többet iszunk meg a kelleténél, de mikor összesítjük a nap során bevitt kalóriákat, bizony az alkohol magas szénhidráttartalma odaverhet a tudatos táplálkozásnak.


3. Multivitaminos üdítők

Miközben azon rimánkodunk, hogy a gyerek legalább ilyen formában végre egyen már valami egészségeset, azért gondolkozzunk! Sok olyan multivitaminos üdítő van, amely nem feltétlenül segíti az egyszeri anyukát/apukát, hogy helyes irányba terelje az étkezést. A nemes szándék ellenére, ha nem vizsgáljuk meg, mennyi a gyümölcstartalom, és a cukor az ilyen üdítőkben, akkor sajnos ahelyett, hogy a helyes étkezés irányába indulnánk, kialakítunk egy rossz szokást, és cukros üdítőital fogyasztására sarkalljuk hőn szeretett gyermekünket. Miután mi gyerekekkel is foglalkozunk, több bevált módszerünk van, de a legjobban az vált be a gyümölcsfogyasztás terén, hogy egyrészt nem azt kérdeztük eszel-e gyümölcsöt, hanem 2-3 fajta közül lehetett választani, így az igen-nem helyett, a melyik kérdésre adott válasz tudatosult a gyerekekben. Ettek, mert a kérdés jó volt. (Erről még később írunk.)


4. Cukormentes üdítők

Ugyanezen csoportokba tartoznak a 0 kalóriás/zéró üdítők. A szervezet az édes ízhez kalóriabevitelt társít, épp ezért, ha nem kapja meg, akkor "követeli", elkezdi más forrásból begyűjteni. Hatására könnyebben nassolunk, és sokan éhségérzettel reagálnak. Tehát teszik, nem tetszik, előbb-utóbb megkapja, amit akar a szervezet.


5. Müzlik, müzli szeletek

Az összetett szénhidrátok, gabonafélék nagyon hasznosak, a rostok ráadásul tisztítják a vastagbelet. Sajnos azonban sok müzli igazából nem az. Cukorral, mézzel, aromákkal ízesített, édesített (fentebb írtam, hogy reagál a szervezet) müzlik már kevésbé egészségesek, mint azt hinnénk, és a legmegdöbbentőbb az, mikor csokoládét tesznek bele. A kettő együtt nem érhet el semmilyen testsúly csökkentést! Itt is 2 megoldás van, hogy mi rakjuk bele azokat a gyümölcsöket, amivel enni akarjuk, illetve tudatosan nézzük, hogy mi mivel van összekeverve, hogy ne csak a nevében legyen müzli.



 



100%-os tisztaságú kevert tejsavó fehérje koncentrátum (WPC) csábítóan finom ízekben magas biológiai érték mellett.

187 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page